Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Moskva, Rusija, Kremlj (Unsplash)

  Više od 200 svetskih kompanija i dalje posluje u Rusiji

  Kada je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine veliki broj zapadnih kompanija otišao je sa ruskog tržišta u znak protesta. Međutim, istraživači sa Jejla procenjuju da više od 200 svetskih kompanija i dalje normalno posluje u Rusiji.

  Neke od najvećih svetskih korporacija, među kojima su Hajneken ili proizvođač grickalica Mondelez, ostali su u Rusiji i nastavili poslovanje.

  Više od godinu dana kasnije, kompanije koje su odlučile da ostanu u Rusiji nalaze se u sve težem položaju jer je odlazak postao skuplji i složeniji a ostanak postao rizičniji, navodi CNN.

  Kompanije su sada uhvaćene između zapadnih sankcija i gneva javnosti s jedne strane, i sve neprijateljskijeg stava ruskih vlasti s druge strane. Kremlj otežava zapadnim firmama da prodaju svoju rusku imovinu i nameće velike popuste i kaznene poreze kada to urade.

  Putinov nalog o nacionalizaciji imovine

  Iskustvo francuskog proizvođača jogurta Danone i danske pivare Karlsberg pružaju odličan primer duboke državne intervencije koja bi mogla da zadesi i druge strane kompanije koje se nadaju povlačenju iz Rusije.

  Dok su obe kompanije završavale prodaju lokalnim kupcima, predsednik Vladimir Putin potpisao je nalog o nacionalizaciji njihove lokalne imovine.

  Mobilizacija, sankcije rusiji

  Karlsberg je posle ovoga rekao da su izgledi za prodaju pivare Baltik, jedne od najvećih ruskih kompanija robe široke potrošnje, sada „veoma neizvesni“.

  Danone je saopštio da će rezervisati otpis od 200 miliona evra za svoje poslovanje u Rusiji, dodajući prethodno prijavljenih 500 miliona evra. Iako je ostao „zakoniti vlasnik, više ne zadržava kontrolu nad upravljanjem“.

  „Prozor za izlazak iz Rusije je skoro zatvoren“, rekla je za CNN Marija Šagina, ekspert za sankcije sa Međunarodnog instituta za strateške studije.

  178 firmi „kupuje vreme“

  Više od 1.000 stranih kompanija napustilo je ili obustavilo poslovanje u Rusiji od izbijanja rata, navodi se u istraživanju Univerziteta Jejl.

  Podstaknuti snažnim zapadnim sankcijama, naftne kompanije, proizvođači automobila, tehnološke firme, konsultantske kuće i banke predvodile su početni talas odlazaka. Mekdonalds je prodao više od 800 lokalnih restorana, otpisavši u tom procesu više od milijardu dolara.

  Ali istraživači sa Jejla procenjuju da više od 200 kompanija iz celog sveta i dalje nastavlja da posluje uobičajno u Rusiji. Dodatnih 178 firmi „kupuje vreme“, što znači da su obustavile nove investicije i smanjile poslovanje, ali su i dalje prisutne u zemlji.

  Izvor: Politika

  Foto: Unsplash, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE