Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Virtuelni pogled na svet klupskih jabuka

  Digitalnim aktivacijama, uz pomoć projekcija i virtuelne realnosti, u hotelu Kraun Plaza u Beogradu predstavljene su klupske sorte jabuka koje uzgaja Delta Agrar.

  Ova kompanija ima licencu za osam klupskih sorti, a predstavljene su četiri koje se već gaje u voćnjacima Delta Agrara i mogu se naći na policama naših prodavnica: „Modi“, „Kiku“, „Evelina“ i „Pink lady“.

  Klupske sorte su nastale dugogodišnjim ukrštanjem i radom selekcionara, zbog čega imaju tačno određene osobine: boju, čvrstinu, ukus, veličinu… Mogu ih proizvoditi samo uzgajivači koji dobiju dozvolu od nosioca licence, što daje garanciju da će kvalitet ubranog voća biti postojan.

  Na prezentaciji u beogradskoj Kraun Plazi posetioci su mogli da dožive realnost voćnjaka u Čelarevu uz pomoć VR naočara i snimka 360°. Interaktivni paneli pokazivali su karakteristike sorte jabuke koja je spuštena na touchscreen ekran, a najbolju zabavu predstavljala je VR igrica u kojoj su se gosti takmičili u hvatanju padajućih jabuka. Igrica je sem zabavnog imala i humanitarni karakter: pobednik je dobio pravo da 100 kilograma brendiranih klupskih jabuka pokloni instituciji po svom izboru.

  Svaku od četiri vrste jabuka predstavljala je devojka obučena u duhu sorte: neke od jabuka, kao što je Kiku, dovode se u vezu sa sportskim duhom i aktivnim načinom života, druge su, poput Pink lady, omiljeni poklon za Dan zaljubljenih jer ih karakteriše prepoznatljiva pink boja i unikatna aroma koja podseća na ukus vanile i ruže. Evelina je moderna, urbana i mladalačka, a Modi je inspiraciju za svoje ime našla u čuvenom italijanskom umetniku Modiljaniju, čije su slike ženskih portreta ostale upamćene po jarkim i sjajnim bojama, baš kao što je i boja ove jabuke.

  Uz sorte koje su danas predstavljene tržištu, Delta Agrar ima pravo i na proizvodnju sorti „isaak“, „red mun“, „svitango“ i „rubens“.

  Brendirane sorte pojavile su se pre 30-ak godina. Danas ih najviše troše najbogatije zemlje: vodeća u Evropi je Velika Britanija, u kojoj samo „pink lejdi“ pokriva 12% tržišta, a sve brendirane jabuke ukupno čine čak petinu ukupne prodaje.

  Delta Agrar gaji klupske jabuke u voćnjacima u Čelarevu i Zaječaru, koji predstavljaju poslednju reč tehnologije u ovoj oblasti. Zasad u Zaječaru prostire se na 200ha, dok onaj u Čelarevu, sa površinom od preko 600 hektara, predstavlja najveći voćnjak u jednom komadu u ovom delu sveta.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Delta holding

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE