Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veštačenje: Novinarke Pinka nisu bile teško povređene

  Novinarke Pinka Gordana Uzelac i Mara Dragović, koje se napadnute na protestu Dveri 16. septembra, nisu zadobile teške telesne povrede. Uzelac nije imala potres mozga, niti je Mari Dragović polomljeno rebro, navodi se u medicinskom izveštaju sudskog veštaka Branimira Aleksandrića, koje zatražilo Više javno tužilaštvo, a u koji je Danas imao uvid.

  U Aleksandrićevom nalazu nigde se ne navode povrede o kojima su pojedini mediji pisali, a svedočili i pojedini visoki funkcioneri države. Danas podseća da su novinarke tri dana ležale u Urgentnom centru, a posetio ih je lično i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iako se u mišljenju sudskog veštaka jasno navodi da su u pitanju lake telesne povrede.

  Čak se i u izjavama samih novinarki, koje se nalaze u spisima Višeg javnog tužilaštva, ne navode teške telesne povrede. Gordana Uzelac je rekla da ju je napadač udario šakom “u predelu desne strane lica, odnosna obraza i vrata”, te da joj se posle toga od udarca “zavrtelo u glavi”.

  Mara Dragović je objasnila da je napdač gurao, a u momentu kada mu je bila okrenuta leđima, udario je “otvorenom šakom po glai u predelu potiljka”.

  Te navode potvrdio je isudski veštak, koji je nakon uvida u sudsku dokumentaciju izneo mišljenje da je Uzelac zadobila “samo površno nagnječenje mekih tkiva u desnom slepoočnom predelu, što predstavlja laku telesnu povredu”, dok je Dragović zadobila “samo površno nagnječenje mekih tkiva u potiljačnom predelu”.

  To, međutim, nije sprečilo tabloid Informer da objavi kako su lekari Gordani Uzelac “konstatovali teži potres mozga zbog čega je zadržana na lečenju”, ili RTV Pink da pored informacije o navodnom potresu mozga, objavi da Mara Dragović ima naprsnuće rebra.

  Danas podseća i da su za razliku od vlasti, novinarska udruženja bila jednoglasna u osudi napada i na novinarke Pinka, ali i na one koje su izveštavali sa inauguracije predsednika Aleksandra Vučića.

  Policija je ekspresno uhvatila osumnjičenog za napad na novinarke na protestu Dveri, dok joj je trebalo gotovo pola godine da identifikuje vinovnike incidenta na predsednikovoj inauguraciji.

  U prvom slučaju postupak je pokrenut, dok je u drugom odbačen, jer je Tužilaštvo zaključilo da su napadači “samo sprečavali dalje sukobe”.

  Izvor: Danas

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE