Verni ruski susedi odbacili dolar, ruske energente će plaćati u rubljama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Verni ruski susedi odbacili dolar, ruske energente će plaćati u rubljama

  Premijer Belorusije Roman Golovčenko izjavio je da će država tokom 2022. godine naftu i gas koji se isporučuju iz Ruske Federacije plaćati isključivo u ruskim rubljama.

  On je naglasio kako je ovo veoma važan trenutak za belorusku ekonomiju kojem je Minsk težio duži period.

  “Prešli smo na obračune u rubljama za energente. Ovo je veoma važno, to je ono čemu težimo jako dugo – odvajanju obračuna od dolara i prelazak na rusku rublju. To nije zato što je Rusija sada zahtevala od Zapada da pređe na plaćanje u nacionalnoj valuti. To je samo ekonomski korisno za nas, mi smo se uvek za to borili”, rekao je Golovčenko za tv Belorusija 1.

  Napomenuo je da su, zahvaljujući potpisanim sindikalnim programima između Minska i Moskve, Belorusija i Rusija značajno napredovali ka postizanju jedinstvene procedure određivanja cena energenata za privredne subjekte iz dvije države.

  “Ne radi se o stotinama miliona dolara, radi se o milijardama. Polovinu zadataka završili smo ove godine, a do punog rešenja trebalo bi doći kada, prema planu, potpišemo relevantne sporazume o formiranju jedinstvenog tržišta nafte i gasa”, poručio je beloruski premijer.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE