Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Holivudski pisci

  Veće plate, ograničenje AI i bolje penzije: Holivudski pisci potpisali novi ugovor sa studijima

  Holivudski pisci potpisali su novi ugovor sa studijima. Savez pisaca Amerike zvanično je ratifikovao svoj novi trogodišnji ugovor.

  Udruženje je u ponedeljak saopštilo da je 99 odsto članova glasalo za ratifikaciju novog sporazuma, sa 8.435 glasova za „da“ i samo 90 za „ne“. Uslovi novog sporazuma traju od 25. septembra do 1. maja 2026. godine.

  „Kroz solidarnost i odlučnost, ratifikovali smo ugovor sa značajnim dobitkom i zaštitom za pisce u svakom sektoru našeg kombinovanog članstva“, rekla je Meredit Stiem, predsednica Saveza pisaca Zapadne Amerike.

  WGA je obezbedio povećanje plata u svakoj od naredne tri godine, ograničenja veštačke inteligencije i novi sistem za strimovanje zasnovan na gledanosti. Ceh je takođe pregovarao o višim stopama doprinosa za zdravstvene beneficije i penzije, kao i o garantovanom broju pisaca u sobama pisaca za televizijske emisije, piše CNBC.

  Neki su se već vratili na posao

  Prve produkcije koje su se vratile nakon okončanja štrajka bili su kasnovečernji teškaši Džimi Felon, Džimi Kimel, Set Majers i Stiven Kolbert, a zatim i Džon Oliver, voditelj emisije „Last Week Tonight“.

  Holivudski pisci su dogovor postigli, sada je red na Ceh filmskih glumaca koje zastupa Američka federacija televizijskih i radio umetnika. Udruženje glumaca počelo je pregovore sa kompanijama poput Diznija, Paramaunta, Netflixa, Universala i Warner Bros-a.

  „Sve dok studiji ne sklope dogovor koji će zadovoljiti potrebe izvođača, članovi WGA će biti na protestima, hodajući rame uz rame sa SAG-AFTRA u znak solidarnosti“, rekla je Lisa Takeuchi Kulen, predsednica Udruženja pisaca Istočne Amerike.

  SAG-AFTRA želi da poboljša plate, uslove rada i zdravstvene i penzione beneficije, kao i da uspostavi zaštitne ograde za korišćenje veštačke inteligencije u budućim televizijskim i filmskim produkcijama. Pored toga, sindikat traži veću transparentnost od servisa za striming u pogledu gledanosti, tako da preostala plaćanja mogu biti jednaka linearnoj televiziji. Ceh takođe želi da standardizuje proces samosnimanja.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE