Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Već sam ga video sa NOBELOVOM nagradom“: Direktor Matematičke gimnazije ne može da prežali najboljeg đaka

  Svet je izgubio jedan vanserijski talenat. Već sam mogao da ga vidim sa Nobelovom nagradom u rukama. Uvek sa osmehom na licu, bio je potpuno uveren da će pobediti bolest. Polagao je ispite i bio najbolji student na Kembridžu, družio se, izlazio, pomagao mlađim studentima, putovao, kao da mu nije ništa. Ima nešto u tome da najbolji često odlaze prerano.

  Ovako direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović govori o smrti svog bivšeg đaka i najboljeg učenika ove škole Mihajla Sporića (22), koji je preminuo nakon dvogodišenje borbe s karcinomom pluća, u noći između četvrtka i petka.

  Mladić koji je bio najbolji mladi srpski fizičar, u Srbiji je upisao dva fakulteta, Fizički i Elektrotehnički, dok je istovremeno studirao u Velikoj Britaniji. Samo mesec dana pre nego što će krenuti na koledž, dijagnostikovan mu je rak pluća. Univerzitet mu je odmah obezbedio sve potrebne uslove, smeštaj i negu. Njegovi roditelji i mlađa sestra imali su smeštaj i sobu pored njegove, sve vreme tokom studiranja i lečenja.

  “Dok je trajalo lečenje i mnogobrojne operacije, on je učio i profesori su dolazili kod njega u sobu kako bi mu držali predavanja. Svi su bili opčinjeni njime, jer ne samo što je polagao sve ispite, već je dobijao najviše moguće ocene”, kaže Ognjanović.

  Nije želeo da bilo ko zna da je bolestan, jer je sve vreme verovao i bio ubeđen da će ozdraviti.

  “Nijednog momenta nije odustao. Prošle godine mu je bilo mnogo bolje i svi rezultati su bili dobri. Svi smo se nadali da je najgore prošlo”, kaže on.

  Ali podmukla bolest se vratila pre mesec dana i stanje mu se naglo pogoršalo.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/preminuo-talentovani-mladi-srpski-fizicar-kembridz-u-trodnevnoj-zalosti/

  Nije bio običan dečak. Bio je nadaren za sve. Uradio je i postigao sa 22 godine ono što ljudi ne urade za čitav život. Koliko je on bio iznad svih, govori činjenica da su se profesori posebno pripremali za čas sa njim i njegovim odeljenjem, jer je ono bilo najbolje koje je Matematička gimnazija ikad imala.

  Ovako o preranom odlasku mladog srpskog fizičara Mihajla Sporića govori njegov razredni starešina iz Matematičke gimnazije u Beogradu profesor Zoran Nikolić.

  Da je reč o genijalcu, profesorima iz Matematičke gimnazije, ali i razrednom Nikoliću, bilo je jasno već na prvom času. A iako je bio u posebnom, mentorskom odeljenju, gde sa đacima rade po dva profesora fizike, hemije, matematike, vrsni stručnjaci, za predavanja Mihajlu Sporiću pripremali su se temeljno.

  “U prvom razredu gimnazije kada je profesor pokušao da objasni na koji način treba da se uradi neki zadatak, on je imao rešenje koje nije ni bilo blizu tadašnje prakse”, objašnjava Mihajlov razredni. “Profesorka fizike zadala je zadatak univerzitetskog ranga, a on je prednjačio i osmislio zadatak i rešenje koje je iskakalo iz školskog i univerzitetskog okvira”.

  Nagrade koje je nizao tokom školovanja u Matematičkoj gimnaziji ne mogu ni da se pobroje. Ali, osim naučnih ostvarenja, kojim zavređuje titulu našeg najboljeg mladog fizičara, njegov razredni starešina, poput njegovih drugara iz razreda izdvaja i one ljudske kvalitete, ali i posvećenost svim društvenim zbivanjima.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: YT/S

  What's your reaction?

  Komentari

  • Jovan Velja

   Tuga beskrajna! Nema reči utehe za roditelje i rodbinu. Plače cela Srbija za takvim momkom.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE