Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Već premašen plan naplate poreza na promet

  Kompanije su u sedam meseci ove godine uplatile čak 76,9 milijardi dinara na ime poreza na profit, čime je već premašen plan za čitavu godinu, pišu Novosti.

  Planirajući ovogodišnje prihode, Ministarstvo finansija je očekivalo da od preduzeća do kraja godine stigne 74,4 milijarde dinara. Lane je u prvih šest meseci naplaćena 51 milijarda dinara poreza na dobit firmi. Na kraju godine u kasu se slilo 74,2 milijarde dinara.

  Većoj naplati „kumovala“ je prošlogodišenja dobit srpske privrede. Kompanije trenutno uplaćuju akontaciju obračunatu po prošlogodišnjem računu. A 2016. je srpska privreda završila u plusu od 229 milijardi dinara. Dobit je bila čak 3,4 puta veća nego u 2015.

  Deluje iznenađujuće što je toliko veća naplata poreza na dobit preduzeća, ali s obzirom na to da firme plaćaju akontaciju na osnovu profita iz prošle godine, a profit je po podacima APR bio mnogo veći, onda možda ispada da su poreznici mogli da budu i efikansiji, kaže predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

  Kada se pogleda dinamika ostalih javnih prihoda, reklo bi se da ne odudaraju od plana. Ove godine se očekuje da u budžet od poreza na dohodak građana stigne 56 milijardi dinara, a za pola godine je stiglo 25 milijardi.

  Porez na dodatu vrednost državi ove godine trebalo bi da donese 466 milijardi dinara, a do kraja juna je naplaćeno 229,1 milijarda dinara.

  Struktura javnih prihoda pokazuje da ih najviše stiže od socijalnih doprinosa – 28,5 odsto. Sledeći po zastupljenosti je PDV, koji čini 24 odsto javnih prihoda. Neporeski prihodi donose 12,5 odsto, porez na dohodak građana 8,2 odsto, a porez na dobit pravnih lica 7,1 odsto.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE