Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Turista, Vatikan

  Vatikan pooštrio pravila o natprirodnim pojavama kako bi stao na put prevarama

  Ukazanja Device Marije i uplakane statue bili su deo katolicizma vekovima, ali doba društvenih mreža podstaklo je Vatikan da se obračuna sa potencijalnim prevarama.

  Nova pravila objavljena u petak kažu da samo papa, a ne lokalni biskupi, može da proglasi ukazanja i otkrovenja „natprirodnim“. Dokument, Norme za postupanje u razlikovanju navodnih natprirodnih fenomena, ažurira prethodne smernice izdate 1978. koje se sada smatraju „neadekvatnim“.

  Natprirodne pojave, kao što su „ukazanja ili vizije Hrista ili Presvete Bogorodice, i druge pojave“, ojačale su veru i podstakle odanost, a u nekim slučajevima dovele su do osnivanja popularnih svetilišta.

  Ali takođe postoji zabrinutost zbog brzog kruženja neproverenih vesti o krvavim suzama na statuama ili svetim slikama koje su objavljene na društvenim mrežama.

  Novo uputstvo „nije trebalo da kontroliše ili (još manje) uguši duh“, rekao je kardinal Viktor Manuel Fernandez, šef kancelarije Vatikanske doktrine. Ali neki slučajevi natprirodnih pojava su iskorišćeni za profit, moć i lični interes, ili čak izgovor za vršenje kontrole nad ljudima ili zlostavljanja, piše The Guardian.

  Postojala je „mogućnost da vernici budu zavedeni događajem koji se pripisuje božanskoj inicijativi, ali je samo proizvod nečije mašte, želje za novitetom, sklonosti da se izmišljaju neistine (mitomanija) ili sklonosti ka laži“.

  Vatikan

  Vatikan (Pixabay)

  Ukazanja i popularnost destinacija za hodočašće

  Nova pravila oduzimaju biskupima moć da prepoznaju „natprirodna“ ukazanja i druge navodno božanske događaje.

  Navodna ukazanja Device Marije dovela su do toga da Fatima u Portugalu i Lurd u Francuskoj postanu popularna i unosna odredišta hodočašća. Tvrdnje crkvenih ličnosti, poput Padre Pija i Svetog Franje Asiškog, da su iskusile stigmate, označavanje na telu za koje se veruje da je simbolična reprodukcija Isusovih rana tokom raspeća, inspirisale su milione katolika.

  Ali skepticizam u vezi sa slučajem Međugorja u Bosni i Hercegovini, gde su navodna ukazanja Device Marije svake godine privukla hiljade hodočasnika, navela je papu da naredi istragu 2018. Još uvek nije donesen zaključak, rekao je Fernandez.

  Bog „nikada ne prestaje da nam daruje svoje blagodati kroz delovanje Svetog Duha“, izjavio je on. Ali dužnost crkve je bila da „zaštiti vernike od svake prevare“.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. Prijavite se na naš newsletter.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE