Vapaj slovenačkih poslodavaca za stranim radnicima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vapaj slovenačkih poslodavaca za stranim radnicima

  Situacija sa manjkom kvalifikovanih radnika u Sloveniji se pogoršala, budući da se u proteklih šest meseci skoro 50 odsto poslodavaca suočilo s nedostatkom kadrova, pri čemu velike kompanije u tome imaju udeo od 70 procenata, piše agencija STA.

  Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, nedostatak je najizraženiji u ugostiteljstvu (69 odsto), građevinarstvu (62%), socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti (62%) i u prerađivačkoj industriji (56%), navodi se u tekstu.

  Poslodavci zapošljavaju strance kako bi ublažili situaciju, ali i kadrova iz bivših jugoslovenskih republika sve je manje.

  Slovenačke organizacije poslodavaca očekuju od vlade da ubrza mere za rešavanje ovog problema i da osmisli strategiju za promovisanje ekonomskih migracija.

  Generalni sekretar Udruženja poslodavaca Slovenije (ZDS) Jože Smole kaže da je zapošljavanje stranih radnika jedan od ključnih načina za rešavanje ovog pitanja.

  Prema Zavodu za zapošljavanje, broj dozvola za rad povećan je sa 14.811 dozvola u 2015. godini na 18.049 prošle godine. Ove brojke ne uključuju pojedinačne boravišne dozvole, od kojih je 1.180 izdato u 2015. godini, a 2018. čak 20.889.

  U prva četiri meseca ove godine 9.693 stranaca dobilo je boravišne dozvole u Sloveniji. Međutim, dobijanje tih dozvola ne znači automatski dobijanje radne dozvole u nadležnoj administrativnoj jedinici.

  Većina regrutovane strane radne snage je iz bivših jugoslovenskih republika. Slovenija je prošle godine izdala 16.596 radnih dozvola građanima Bosne i Hercegovine, 1.281 građanima Hrvatske i 140 građanima Srbije.

  [preporucene_vesti ids=”328782″]

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE