Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vanpsihičko iskustvo sa notarima (FOTO)

  U želji da budu duhoviti, kreativni, ili možda i jedno i drugo, notari jedne beogradske javno-beležničke kancelarije ispali su, u najmanju ruku, suprotno od toga.

  Osim što su neopravdano skupi, ne preterano organizovani, akteri novokomponovanog zanimanja – notari, umeju izgleda i da provociraju, slučajno ili ne, manje je bitno.

  Jedan Beograđanin nedavno je kod javnog beležnika u centru prestonice „pečatio“ dokumenta potrebna za konkurs za posao, ali mu je, pored cene od 720 dinara za overu dva dokumenta, zapala za oko i poruka na zidu iza notarke.

  „Molim bez psihičkog kontakta. hvala…“, glasi poruka koju je više puta pročitao dok su četiri udarca pečata „izbijali“ po 180 dinara za svaki udar – dva dokumenta u po dva primerka.
  NotariAM

  Ono što je donedavno u opštini koštalo nula (0) dinara – overa dokumenata za konkurisanje na posao, danas kod notara košta 720, a uz tarifu možete naleteti i na ovakvu neuobičajenu molbu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: A.M.

  What's your reaction?

  Komentari

  • 5tre5

   Voleo bih da vam razjasnim malo nesto sto ste vrlo lako mogli proveriti najobicnijim "guglanjem" na ovu temu...Overa dokumenata potrebnih za stupanje u stalni radni odnos kod javnog beleznika su oslobodjena takse po zakonu. Da citiram: "Tarifni broj 10a: Nagrada za overu potpisa i prepisa ili fotokopije NE PLACA SE za sledeće akte: a) koji se koriste za ostvarivanje prava iz obaveznog socijalnog osiguranja, socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata, odnosno prava u skladu sa propisima kojima se uređuje finansijska podrška porodici sa decom, kao i za akte u pokrenutom postupku ostvarivanja prava žrtava porodičnog nasilja; b) koji se odnose na upis u predškolske ustanove obrazovanja i vaspitanja, ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, kao i za prvi upis u visokoškolske ustanove; v) koje nezaposlenim licima treba da posluže za zasnivanje radnog odnosa i ostvarivanje prava po tom osnovu. Izbegla i prognana lica sa teritorije bivše SFRJ i raseljena lica sa teritorije APKM, na osnovu odgovarajućih isprava kojima dokazuju svoj status, u roku od šest meseci od izdavanja originala, nagradu za overu prepisa ili fotokopije, plaćaju u iznosu umanjenom za 70% od nagrade utvrđene ovom tarifom." Ovo je sadrzaj prve i osnovne verzije pravila o tarifnom broju 10a koja je stara koliko i prve JB kancelarije a koja je u medjuvremenu dopunjena sa jos preko dvadeset drugih situacija u kojima su gradjani oslobodjeni takse u potpunosti ili situacija u kojima se taksa umanjuje za 50% ili 70% itd. Kancelarija koja se ne pridrzava zakona i koja radi mimo propisa jeste za svaku osudu, ali nije nesto sto se uzima za primer funkcionisanja vecine kancelarija..makar na teritoriji Beograda znam pouzdano da nije. Radim u administraciji u jednoj od JB kancelarija i vrlo dobro znam koliko dokumentacije na dnevnom nivou overimo bez naplate takse. Potpuno je druga strana price to sto bi overe oslobodjene takse samoj JB kancelariji trebalo da nadoknadi drzava i sto to u praksi nije slucaj to nije razlog da gradjani placaju ceh ali isto tako nije fer, pored vec usadjenih stereotipa vezanih za JB kancelarije, ovakvim pisanjem dodavati nove i negativne.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE