Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uvode OSNOVNU PENZIJU: Ako je manja od 2.000 EUR – država dotira

  Posle višemesečnih rasprava vladajuća koalicija u Nemačkoj je postigla sporazum o „osnovnoj penziji“. Dogovor predviđa isplatu dodatka na nisku penziju.

  Osobe koje su uplaćivale doprinose najmanje 35 godina, a imaju malu penziju, dobijaće od države dodatak: samci – ako im je penzija manja od 1.250 evra a parovi ako je penzija manja od 1.950 evra. Procenjuje se da će taj dodatak dobijati između 1,2 i 1,5 miliona penzionera te da će to državni budžet koštati između milijardu i milijardu i po evra. Dodatak na penziju bi trebalo da se isplaćuje od 2021. godine.

  I dosad je u Nemačkoj postojao novčani dodatak za one s malim penzijama. Ali, to je bila socijalna pomoć i isplaćivala ga je socijalna služba. Prema navodima Saveznog statističkog ureda prošle godine je takav dodatak dobijalo 1,1 milion ljudi. Prosečna visina dodatka bila je 796 evra.

  Šta je to osnovna penzija?

  Da ljudi nakon teškog rada celog života i redovnih uplata u penzioni fond ne bi na kraju postajali socijalni slučajevi, vladajuća koalicija je dogovorila uvođenje osnovne penzije.  Ko je godinama radio, odgajao decu ili negovao stare ili bolesne članove porodice, dobijaće penziju koja će biti znatno viša nego što je egzistencijalni minimum, koji je dosad osiguravala socijalna služba.

  Uslov je, dakle, da čovek ima najmanje 35 godina staža u šta se ubrajaju uplate za osiguranje tokom rada, odgoj dece ili negovanje starih ili bolesnih osoba u porodici.

  Procene potencijalnih korisnika se kreću od 320.000 (Institut za empirijska socijalna i ekonmska istraživanja) do gotovo tri miliona (Studija fondacije Bertelsman i Instituta nemačke privrede).

  Provera samo primanja ne i imovine

  U Koalicionom ugovoru CDU-a, CSU-a i SPD-a bilo je predviđeno da se potreba isplate dodatka proverava na isti način kao što se dosad proveravala potreba za isplatu socijalne pomoći. Ali, SPD se tome kasnije protivio pa se odustalo od provere imovine penzionera i njihovih partnera.

  Proveravaće se, dakle, samo primanja penzionera. To znači uz penzije i prihodi od iznajmljivanja nekretnina, renditi od deonica i slično. Ali, imovina je isključena od provere. To znači da je teoretski moguće da neko živi u svojoj kući ili kući partnera i da zbog male penzije dobija dodatak od države.

  Izvor: AJ/DPA

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Nada Drašler

   Imam 35 godins radnog staža,diplomu Pravnog fakulteta i položen pravosudni ispit,a penzija mi je 39.000,00rsd!Zamislite da sam u mojoj Srbiji mogla ostvariti samo 1/4 nemačke osnovne penzije?!?Ja ni mogu ni da zamislim ili samjam tako nešto!Zar to nije dokaz da je NN izvršilac ukrao sva moja prava na dostojanstven život?!?Znate,sve sam uradila da se lopovi spreče,ali sam izgubila!

  • Nada Drašler

   Država Nemačka DOTIRA,a moja država krade moje!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE