Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uticaj pametnih telefona

  Uticaj pametnih telefona na akademski uspeh

  Šta je prva stvar sa kojom dolazite u kontakt kada se probudite? Najverovatnije, odgovor na ovo pitanje je ‘moj pametni telefon’.

  I kada isključite uporni alarm, da li primetite da proveravate društvene mreže pre nego što ustanete iz kreveta? Ili možda ipak čekate da završite sa doručkom pre nego što počnete prstima da vučete po ekranu?

  Razumemo; niste tražili reality-check. Ali mi ćemo vam ga ipak pružiti! Prema Reviewers.org, Amerikanci prosečno provere svoje pametne telefone 144 puta dnevno. Možemo pretpostaviti da i ostatak sveta nije mnogo zaostao po tom pitanju. Uostalom, pametni telefoni nam omogućavaju pristup informacijama; obično nam trebaju za posao ili da ostanemo u kontaktu sa svojim voljenima.

  Kada se koriste umereno, pametni telefoni su odlična alatka za učenje, komunikaciju i povezivanje. Ali preterana upotreba pametnih telefona može naneti više štete nego koristi. I iako može oštetiti naše emocionalno i fizičko zdravlje, danas ćemo se fokusirati na to kako utiče na naše akademsko postignuće.

  S tim u vezi, da li pametni telefoni mogu biti razlog zašto ste pali na testu ili ne možete da se koncentrišete na poslu? Hajde da pogledamo neka istraživačka dokumenta pre nego što počnemo da okrivljujemo.

  Uticaj pametnih telefona na razumevanje i blagostanje

  Sam proces učenja može izazvati anksioznost. Pritisak da kupite informacije istim tempom kao vaši vršnjaci i nemogućnost razvijanja navike i pronalaženja odgovarajuće strategije učenja su okidači za mnoge studente. Fokusiranje na učenje takođe nije lak zadatak. Nesumnjivo, pristup pametnim telefonima taj zadatak nimalo ne olakšava.

  Istraživanje pod nazivom Uticaj upotrebe pametnih telefona na razumevanje gradiva i psihičko blagostanje na fakultetu autora Melissa Huey i Davida Giguerea donosi interesantne zaključke.

  Prema ovom istraživačkom radu, “studenti koji su fizički odstranili svoje pametne telefone tokom trajanja časa imali su značajno veći nivo razumevanja gradiva i stanja svesti u toku kursa. Osim toga, studenti bez pametnih telefona su imali značajno niži nivo anksioznosti. Podaci pružaju preliminarne dokaze da ograničavanje upotrebe mobilnih telefona stvara pozitivnije psihičko stanje kod studenata, i time može rezultirati pozitivnijim ishodima učenja.”

  Ostala istraživanja koja mere uticaj pametnih telefona na akademski uspeh možete pročitati na WebMind portalu.

  Izvor: Web Mind

  Foto: Web Mind

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE