Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ustavni sud odbio inicijative protivnika vakcinacije

  Nakon što je pre dva dana u Beogradu zvanično prijavljena epidemija malih boginja, danas je Ustavni sud Srbije odbacio je inicijative protivnika obavezne vakcinacije dece i odraslih, obrazloživši da inicijatori iznetim razlozima nisu potkrepili tvrdnje da ima osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti obavezne vakcinacije.

  U obrazloženju suda navedeno je da su „sve inicijative odbačene jer je Ustavni sud polazeći od prethodno detaljno izvršene analize osporenih odredaba Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti, sa stanovišta svih bitnih navoda inicijatora, našao da iznetim razlozima u inicijativama nije potkrepljena tvrdnja da ima osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti i nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima odredaba Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti“, navodi se u odluci.

  Inicijatori smatraju da propisivanje obaveznosti „imunizacije lica određenog uzrasta“ (dece) i drugih lica, određenih Zakonom, predstavlja „neustavno zadiranje u fizički integritet ljudskog bića“, suprotno Članu 25. Ustava Srbije, jer „podrazumeva preduzimanje mera prema telu čoveka bez njegovog pristanka“.

  Njihov stav je i da je vakcinacija „ravna mučenju, nečovečnom i ponižavajućem postupanju zbog pretnje lišavanja roditeljskog prava i prisilne imunizacije dece“, kao i „onemogućavanja ostvarivanja drugih Ustavom zagarantovanih prava, poput prava na obrazovanje“.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE