Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uspešno završen projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“

  Projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“, koji su u prethodne dve i po godine realizovale kompanije Coca-Cola HBC Srbija i Sekopak, uz podršku gradske uprave Požarevca, uspešno je završen proglašenjem najboljeg društvenog preduzetnika koji je učestvovao u ovoj inicijativi.

  Vlasnik preduzetničke radnje „Violeta 12“ Turkijan Rahmani istakao se svojim radom, što pokazuju i njegovi rezultati – za vreme projekta prikupio je više od 35 tona PET ambalaže i više od 3,5 tone aluminijumskih limenki. U pitanju su visoko reciklabilni materijali, koji se mogu reciklirati veći broj puta, čime je povećan i doprinos projekta cirkularnoj ekonomiji.

  Srećan sam što sam svojim učešćem i rezultatima pokazao ne samo da reciklažom možemo da čuvamo životnu sredinu, već i da na ovaj način mogu da zaradim platu. Nadam se da će biti još ovakvih projekata, koji nama puno znače“, rekao je Rahmani.

  Kao nagradu za istrajnost u prikupljanju ambalažnog otpada i ispunjenje ciljeva i tokom perioda pandemije, ovom preduzetniku uručena je specijalna presa za baliranje PET ambalaže, koja smanjuje zapreminu otpada i olakšava njegov dalji transport do reciklažnog postrojenja.

   Projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“ jedinstven je po tome što se bavio sa dva važna izazova: primarnom selekcijom otpada i reciklažom s jedne, te podsticanjem društvenog preduzetništva i zapošljavanja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, s druge strane.

  U kompaniji Coca-Cola HBC Srbija društvene preduzetnike vidimo kao nosioce promena, koji svojom prilagodljivošću doprinose bržem rešavanju izazova u lokalnim zajednicama. Uvezujući podršku društvenom preduzetništvu sa našim važnim prioritetom, rešavanjem problema ambalažnog otpada, pokazali smo kako sveobuhvatan pristup, uz podršku partnera, može doneti merljive rezultate. Pored radnog angažovanja i edukacije za lokalne društvene preduzetnike, doprineli smo većoj reciklaži u Požarevcu, ali i ukupnim nacionalnim ciljevima u ovoj oblasti“, saopštila je Nina Elezović, direktorka korporativnih poslova i održivosti u Coca-Cola HBC Srbija.

  Formalizacija neformalnog sektora i širenje pozitivnog načina poslovanja

  Svu ambalažu prikupljenu tokom projekta kompanija Sekopak predala je na reciklažu. Predstavnici ove kompanije ističu da je tokom realizacije projekta uočena potreba formalizacije neformalnog sektora i širenja pozitivnog načina poslovanja.

  „Projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“ pokazatelj je da reciklaža, pored svih benefita koje ima za našu planetu, potpomaže otvaranju novih radnih mesta u uređenim tokovima. Turkijan je sakupio impresivne količine i pokazao da u Srbiji postoji veliki potencijal za razvijanje ovakvih projekata“, kazala je Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka kompanije Sekopak.

  Projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“ počeo je u septembru 2019. godine. Kroz projekat su osnovana preduzeća, sačinjena od pripadnika socijalno ugroženih kategorija stanovništva, koja su sakupljala ambalažni otpad iz domaćinstava, po sistemu „od vrata do vrata“ i zarađivala od njegovog daljeg plasmana na tržište sekundarnih sirovina. Coca-Cola HBC Srbija u potpunosti je finansirala program, uz stručnu, mentorsku i logističku pomoć Sekopak-a i podršku gradske uprave Požarevca.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Coca Cola; Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE