Da li ste čuli za Uskršnje veštice? Ovo su 5 najčudnijih uskršnjih običaja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uskršnji običaji u svetu

  Da li ste čuli za Uskršnje veštice? Ovo su 5 najčudnijih uskršnjih običaja

  Uskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a običaji koji u narodu postoje vekovima uglavnom su svima poznati. Međutim, u svetu postoje i neki veoma neobični običaji koje ljudi širom plante praktikuju za Uskrs.

  Izabrali smo neke od najzanimljivijih.

  Puštanje zmaja na Bermudima

  Na Bermudima tradicija je da se na Veliki petak puštaju zmajevi. Po pričama, ova tradicija je nastala tako što je jedan učitelj ima poteškoća da objasni svojim učenicima koncept uskrsnuća. Kako bi im što približnije objasnio taj kocept odlučio je da se posluži zmajem. Od tada je tradicija da se na Veliki petak širom Bermuda puštaju zmajevi, te šareno nebo na taj dan nije ništa neobično u ovoj maloj zemlji.

  Puštanje zmajeva na Bermudima

  Puštanje zmajeva na Bermudima

  Pravljenje džinovskog omleta u Francuskoj

  U francuskom naselju O (Haux) žitelji se na Veliki ponedeljak okupljaju na glavnom trgu i prave džinovski omlet, kojim se posluži preko 1000 ljudi. Tradicija je da porodice razbiiju jaja u svojim domovima i onda ih odnesu na trg gde se priprema gigantski omlet. U proseku se potroši oko 4500 jaja na uskršnji omlet.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by LuckyTrip (@luckytrip)

  Uskršnje veštice u Švedskoj

  Možda vam zvuči kao da su Šveđani pomešali Noć veštica sa Uskrsom ali to nije slučaj. Nije poznato kada je tačno nastao ovaj običaj, ali se tokom  19. veka proširio širom zemlje. Tada se verovalo da su veštice stvarne, i na Veliki četvrtak bi se sklanjalo sve na čemu bi one mogle da lete. Verovalo se da one tada kreću da lete u Blåkulla (Bloksberg, Nemačka) gde bi spletkarile sa đavolom. Danas je tradicija da se deca oblače kao veštice i nose staru ofucanu odeću. Danas mnoge skandinavske zemlje praktikuju ovaj običaj.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by UNILAD Adventure (@uniladadventure)

   Udaranjem bičem u Češkoj i Slovačkoj

  Nije strašno kao što zvuči, ali ako ste žensko nekada je bilo bolje da za Veliki ponedeljak ostanete u kućama, ako se nalazite u nekoj od ove dve zemlje. Običaj je da se muškarci i mladići šetaju naokolo sa ukrašenim vrbinim bičevima, uglavnom sa ukrasnim trakama, i traže devojke da ih lagano šibnu. Ideja svakako nije da se nanese bol, već da se podstakne dobro zdravlje i ukaže na lepu devojku. Ovaj običaj se danas sve manje primenjuje s obzrom da ga mnogi smatraju kontroverznim.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by UNILAD Adventure (@uniladadventure)

  Polivanjem vodom u Mađarskoj

  Mađari imaju jedan veoma neobičan uskršnji običaj, a to je da se žene polivaju vodom. Dakle, žene se oblače u tradicionalnu nošnju, a muškarci ih polivaju i prskaju vodom. Verovanje koje se krije iza ovog običaja je da voda pročišćuje telo i podstiče plodnost.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash/ Instagram

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE