Uskoro prvi srpski satelit?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uskoro prvi srpski satelit?

  Satelit sa srpskom zastavom nije naučna fantastika već izvesna realnost i naša zemlja ima velike šanse da u bližoj budućnosti ostvari ovaj kosmički poduhvat, uverena je Anja Nakarada Pečujlić, doktorand svemirskog prava u Kelnu.

  Ona je osnivač fondacije “Srpski zalog za svemir”, a za “Politiku” kaže da troškovi pravljenja i lansiranja satelita više nisu “astronomske cifre”,prenosi portal 021.rs.

   Objašnjava da je prilikom razgovora sa ljudima iz Evropske svemirske agencije saznala da, ako neka država želi u naučne svrhe da lansira svoj prvi satelit, može da dobije pomoć i besplatno lansiranje od drugih zemalja. U tome je, dodaje, naša šansa.

   “Prvi srpski satelit mogao bi da bude mali satelit, takozvani kjubsat, i da se ‘šlepa’ prilikom lansiranja nekih velikih stranih satelita. Rusija, Japan, Indija i američka NASA ohrabruju zemlje koje žele da lansiraju svoj prvi satelit. Trenutno 10 zemalja ima mogućnost autonomnog lansiranja raketa i satelita”, kaže ona.

   Korist od prvog srpskog satelita bila bi višestruka. Preko njega bi mogao da se nadgleda svaki pedalj zemlje, a mogle bi i da se prate klimatske promene, navodi Politika.

   Prvi korak ka učlanjenju Srbije u međunarodnu svemirsku zajednicu je da naša zemlja od Ujedinjenih nacija traži članstvo u Komitetu za miroljubivo korišćenje kosmičkog prostora.

   “Nema razloga da i mi ne postanemo deo toga, jer sve ono što čini kosmos ne pripada jednoj državi, organizaciji ili pojedincu, već svim ljudima na Zemlji, što je i priznato svemirskim pravom”, kaže Nakarada Pečujlić.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE