Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uskoro digitalni evro – siguran kao i gotovina

  Digitalni euvro je projekat „digitalizacije“ evropske zajedničke valute koji bi uskoro trebalo da zaživi.

  Takav novac bi bio elektronsko sredstvo plaćanja, kojim bi se mogli služiti svi u Evrozoni, a bio bi siguran i jednostavan za upotrebu kao danas gotovina.

  Za njegovu upotrebu navodno neće biti neophodno koristiti bankovni račun, već samo mobilnu aplikaciju.

  Evropska centralna banka (ECB) pokrenula je u oktobru prošle godine taj projekat i radnu grupu, s ciljem istraživanja mogućnosti plasiranja sopstvene digitalne valute.

  Četiri ključne faze

  Radna grupa je već načinila određene korake, a u najnovijem izveštaju o napretku je istakla četiri ključna područja na kojima se trenutno radi.

  Prva faza podrazumeva dizajn ove valute i način funkcionisanja monetarnog sistema. Za to je ključna saradnja privatnog i javnog sektora, bitno je odrediti koje su tačno uloge ECB kao izdavača i ostalih posrednika na tržištu, kao i ko će i kako distribuirati digitalni evro do krajnjih korisnika.

  Radi se na određivanju uloga pokretača transakcija, autentifikacije, provere fukncionisanja i ostalih aktivnosti pri plaćanjima, kao i finalnog namirenja među svim uključenim stranama.

  Kao „iz ruke u ruku“

  Drugi bitan deo sistema je model namirenja, odnosno sistem koji će proveriti da onaj koji plaća ima dovoljno novca, da ga može prebaciti primaocu, kao i da se istovremeno on skine s jednog i nađe na drugom računu.

  Sistem mora biti načinjen tako da niko od institucija ne može videti stanje na računima građana, niti da može da analizira njihova plaćanja. Treće, prebacivanje iz gotovine u digitalni evro mora biti jednostavno, kao i prebacivanje novca iz centralnobankarskog u javni i obrnuto.

  Sve to bi trebalo da se radi bez prekida, neprekidno 24 sata dnevno, 365 dana u godini, i bez problema, kao da je reč o prenosu gotovine „iz ruke u ruku“.

  Na kraju, potrebno je stvoriti zajednička pravila, uz koja bi plaćanja digitalnim eurom funkcionisala u cijelom europodručju, bez obzira na granice.

  Rad na knjizi takvih pravila započeće već u januaru naredne godine.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE