Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Urednik KRIK pisao vlasniku Fejsbuka

  Glavnik urednik KRIK Stevan Dojčinović je, u rubrici Njujork tajmsa posvećenoj mišljenju čitalaca, pisao vlasniku kompanije Fejsbuk Marku Cukerbergu.

  Povod pisanja Dojčinovića Marku Cukerbergu je odluka kompanije Fejsbuk da Srbija bude jedna od zemalja u kojoj se na glavnoj stranici korisnika te društvene mreže neće videti objave organizacija koje za to nisu platile.

  Fejsbuk je napravio malu, ali katastrofalnu promenu, jer su stranice organizacija kao što je moja uklonjene sa glavne stranice korisnika kada se oni uloguju na društvenu mrežu, ocenio je Dojčinović.

  Stranice, poput naše organizacije, prebačene su u „Explore Feed“ i korisnici moraju da odu na tu opciju kako bi videli naše priče. Ne iznenađuje da to ne važi za stranice onih koji su platili, navodi Dojčinović.

  Konstatujući da Srbija nije jedina mala zemlja u kojoj je Fejsbuk napravio izmene, Dojčinović je ukazao da takve promene za KRIK mogu da budu katastrofalne, jer je do sada većina korisnika do sajta organizacije i njenih istraživačkih priča dolazila baš preko Fejsbuka.

  Fejsbuk nam je omogućio da zaobiđemo mejnstrim medije i naše priče predstavimo stotinama hiljada čitalaca, ali sada smo blizu propasti, ukazuje Dojčinović.

  Prema njegovim rečima, privlačenje čitalaca zasniva se na tome da proces bude što jednostavniji i svaki dodatni klik može da napravi veliku razliku.

  Dojčinović je ukazao da promena koju je načinio Fejsbuk predstavlja pravu egzistencijalnu pretnju za KRIK i slične organizacije, ali i da smanjuje mogućnost građanima da saznaju istinu o svojim liderima i društvima.

  Prema Dojčinoviću, velikim tv stanicama i mejnstrim medijima, kao i medijima koje osniva organizovani kriminal, neće biti teško da plate za reklamu na Fejsbuku kako bi došli do čitalaca, ali će najviše pretrpeti male organizacije.

  Fejsbuk može da postane mesto za alternativnu scenu Srbije ili će u protivnom postati igralište za moćne, zaključio je Dojčinović.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: N1screenshot/Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE