UPS: Dosadašnja podrška "KAP U MORU", tražićemo novu, SELEKTIVNU pomoć

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UPS: Dosadašnja podrška “KAP U MORU”, tražićemo novu, SELEKTIVNU pomoć

  Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković rekao je da će od Vlade Srbije zatražiti novu sektorsku pomoć za ugostiteljstvo i druge, zbog pandemije, najugroženije delatnosti jer je finansijska podrška sa po tri polovine minimalne zarade nedovoljna.

  On je za Betu rekao da će bez nove selektivne pomoći “mnoge firme otići u stečaj, a da tada neće imati ko da puni budžet”.

  “Pomoć od tri polovine minimalne zarade u ovoj godini je dobrodošla, ali je nedovoljna, kap je u moru, pa ako ne bude nove finansijske podrške malo će firmi preživeti, a to izaziva lančane probleme”, rekao je Drobnjaković i dodao da je posebno ugroženo ugostiteljstvo.

  On je rekao da je Unija poslodavaca krajem 2020. godine tražila od Vlade Srbije da se reprogramiraju porezi i doprinosi na zarade iz 2020. i 2021. godine na period od 35 do 61 mesec, ali da nisu dobili odgovor, “što znači da je zahtev odbijen”.

  Unija je zahtev obnovila i u februaru ove godine, pre donošenja trećeg paketa pomoći i tražila, kako je rekao, isplatu celih minimalnih zarada za sektor koji zbog pandemije ima ogromne gubitke, ali je i to odbijeno.

  Drobnjaković je rekao da će nove zahteve za sektorsku pomoć najugroženijima usaglasiti na kolegijumu naredne nedelje.

  Ugostiteljstvo na kolenima

  Predsednik sektora za ugostiteljstvo u Uniji Srbije Stevan Rodić rekao je da će od države tražiti, ne odlaganje poreza i doprinosa na zarade, već otpis jer je ugostiteljstvo “na kolenima”.

  On je rekao da ugostitelji za oko 13 meseci koliko traje pandemija nisu radili dva i po meseca, a u preostalom delu su imali skraćeno radno vreme.

  “Zakonski propisi nam dozvoljavaju da za period kad nismo radili ne moramo da platimo ništa, a od nas koji smo dobili 5,5 minimalaca do sada, traži se da platimo pune poreze, takse, samo na baštu od 100 kvadrata ta dažbina iznosi 150.000 mesečno“, rekao je Rodić koji je vlasnik restorana Stara kapetanija u Zemunu.

  Dodao je da se od ugostitelja traži i da od prošle godine plaćaju eko taksu, kao i punu zakupninu poslovnog prostora, taksu na firmu i porez na imovinu.

  “Apsurd je da država od ugostitelja traži da redovno izmiruju namete za period za koji nam zabranjuje da radimo, zabranjuje nam da otpuštamo radnike iako nema posla i proglašava nas leglom zaraze dok su planinski centri prepuni”, rekao je Rodić.

  On je rekao i da antiepidemiološke mere propisuju nestručni ljudi zbog čega su i “nesprovodive”, a da Vlada Srbije odbija da razgovara sa privrednicima zbog čega joj se i događa “pobuna na ulici”.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE