Upoznajte najmanji kompjuter na svetu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Upoznajte najmanji kompjuter na svetu

  Na konferenciji “IBM Think 2018” predstavljen je najmanji računar na svetu koji stvarno radi. Manji je od zrna soli. Trenutno još nije poznato hoće li se računar naći na tržištu, ali inženjeri trenutno testiraju prve prototipove, prenose Telegram.hr i Nedeljnik.

  Međutim, veličina definitivno nije indikator njegove snage. Maleni kompjuter ima jednaku računarsku snagu kao x86 procesor iz 1990. godine. Na prvu, ne zvuči previše impresivno, no treba uzeti u obzir razliku u veličinama između ovog minijaturnog računara i ogromnog procesora iz devedesetih.

  Uz to što je stvarno fizički malen, mala mu je i cena. Proizvodnja košta manje od deset centi, a IBM kaže da se u kompjuteru nalazi na “stotine hiljada tranzistora”. S tim tranzistorima, računar će moći da nadzire, analizira, komunicira i donosi računarske odluke povezane s podacima koje obrađuje. Računar je namenjen i za rad unutar blokčejna, tehnologije koja stoji u pozadini kriptovaluta poput Bitcoina.

  “U sledećih pet godina, kriptografski uređaji, poput malenih kapi tinte ili kompjutera manjih od zrna soli, nalaziće se u svakodnevnim objektima i uređajima”, rekao je na konferenciji Arvind Krishna, predsednik istraživanja u IBM-u.

  Izvor: Telegram.hr/Nedeljnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE