Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Upoznajte „kralja čvaraka“ u Srbiji!

    Završio je Prirodno matematički fakultet, potom  se 20 godina bavio trgovinom, a onda mu je na pamet pala isplativa poslovna ideja – pokrenuo je  proizvodnju čvaraka. Na samom početku, o tome ništa nije znao, ali je zajedno sa svojim saradncima učio i uspeo. Gregor Guberinić u poslovnu avanturu krenuo je pre tri godine, a danas pored čvaraka nudi i razne mesne proizvode – od slanine, preko  masti i čajne kobasice, do specijlaiteta od konjskog mesa. 

     

    Cela priča o nastanku fabrike za preradu mesa Bibli krenula je pre tri godine, spontano i od nule.

    – Želeo sam da pokrenem proizvodnju hrane. Na početku sam malo o tome znao, ali sam zajedno sa svojm saradnicima učio, kao što i danas to činimo – započinje on priču.

    Preduzeće Bibli se bavi preradom mesa i prozvoda od mesa, a ubedljivo najprepoznatljiviji proizvod po kome su čuveni su – čvarci.

    Bibli uvozi sirovinu od najpoznatije svetske kompanije “Tenis“ iz Nemačke koja godišnje proizvede oko 15 do 17 miliona svinja. Poređenja radi, u Srbiji se proizvede tri miliona svinja godišnje.

    Frima ima blizu 40 zaposlenih uglavnom iz sela Pružatovac, u blizini Mladenovca, gde je i stacionirana.

    – Radimo takoreći sa svojim komšijama i to gotovo bez prestanka – u tri smene. Odmaramo samo nedeljom. Desilo se da smo u krajem prošle godine radili 55 dana bez prestanka zbog povećanog obima potražnje, ali naši radnici se nisu bunili, jer im je svaki sat koji su ostajali prekovremeno obavezno bio plaćen- objašnjava Guberinić.

    Pored kvalitetnih proizvoda, Guberinić se hvali i dobrim odnosom zaposlenih prema njegovoj firmi, zbog čega je, kako kaže, želeo da uvede neke pomalo zaboravljene vrednosti, posebno u privatnim firmama.

    – Rešili da organizujemo ručak za radnike svakog dana. Imamo posebnu trpezariju u kojoj svi zajedno ručamo i kuhinju u kojoj se hrana priprema. Nekada je to bila praksa po firmama, kada se ručalo u fabričkim menzama, a ja sam želeo da to oživim ponovo, tako da smo topli obrok pretvorili u zajednički ručak. Imamo kuvaricu koja svakodnevno priprema ručak za radnike – ističe on.

    U takvoj atmosferi ne izostaje ni poslovni uspeh. Proizvodnja je u 2017. u odnosu na 2016. godinu porasla čak za 72 odsto.

    Bibli proizvodi našli su svoj put i do zemalja regiona, pa ih tako ima na tržištu BiH i Makedonije, na policama renomiranih  trgovinskih lanaca.

    – Nedavno smo dobili dozvolu da izvozimo u EU, bićemo na listi od 12. marta, a u pregovorima smo za rusko tržište. Samim tim, mora da dođe do proširenja proizvodnih kapaciteta, jer tako diktiraju zahtevi tržišta. Prvo što ćemo uraditi je izgradnja minusne hladnjače – otkriva  Guberinić.

    Prema njegovim rečima, dobra okolnost je što je firma locirana u podnožju planine Kosmaj, na svežem vazduhu, u prirodi, na mestu “ruže vetrova”. Proizvodi se tako suše na bukovoj piljevini, u kontrolisanim uslovima, sve je potpuno prirodno.

     – Uspeli smo da spojimo biznis i zadovoljstvo i da oživimo pomalo zaboravljeni ukus proizvoda u kojima smo kao mlađi uživali kod naših baka i deka na selu – pravi domaći ukus – kaže on.

    Bombone od mesa

    Guberinić kaže da su najpopulariniji i najprodavaniji proizvod njegove firme – čvarci, pa je i akcenat na njih stavljen. Uz proširenje kapaciteta,  rešio je i da ubaci malo “kreativnsti” u proizvodnju i da čvarke ubuduće spravlja i sa ukusima. Trenutno u fabrici isprobavaju količinu arome čilija kojom bi oplemenili “ljute domaće čvarke”.

    Čvarci su deo naše tradicije, i veoma omiljeni i česti na našoj trpezi. Sa čvarcima treba znati, a ja mislim da smo ih mi doveli gotovo do savršenstva. Postoji poseban tok proizvodnje tokom kog treba da su zadovoljeni mnogi uslovi, od zapremine kazana  u kom se termički obrađuju, do temperature tokom samog procesa proizvodnje, količine  masti, temperature hlađenja i njihovog skladištenja –  nabraja on.

    Nama ostaje samo da vam kažemo: Prijatno i da dodamo da su čvarci prihvatljivi i za one koji poštuju hrono ishranu.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Promo

    Piše: Marija Nikolić, B.M.

    What's your reaction?

    Komentari

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE