Upotrebljena je 250.000x: Reč godine je "LOCKDOWN"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Upotrebljena je 250.000x: Reč godine je “LOCKDOWN”

  Dok su svetske vlade provele veći deo 2020. godine pokušavajući da obuzdaju pandemiju koronavirusa, Kolinsov rečnik je za reč godine proglasio “lokdaun” (zatvaranje).

  Engleski naziv “lokdaun” stvoren je od reči “lock” – “zaključati” i “down”- “dole”. Engleska reč “lockdown” znači “zatvaranje, zaključavanje, blokada, izolacija”‘.

  U objašnjenju Kolinsa stoji da je reč, koja se definiše kao “nametanje strogih ograničenja putovanja, socijalne interakcije i pristupa javnim prostorima” odabrana jer predstavlja “ujedinjujuće iskustvo za milijarde ljudi širom sveta”.

  Šest od deset reči koje su ušle u uži izbor odnosile su se na pandemiju, a među njima su “koronavirus”, “samoizolacija” i “socijalno distanciranje”.

  Uredništvo Kolinsa je pojasnilo da je u 2020. reč ‘lokdaun’ upotreblena više od 250.000 puta u odnosu na samo 4.000 puta prošle godine.

  U užem je izboru bila i reč ‘TikToker’, koju Kolins definiše kao “osobu koja redovno deli ili se pojavljuje u videozapisima na TikToku”, aplikaciji za deljenje videozapisa.

  I reč ‘BLM’, skraćenica od “Black Lives Matter” (Crni životi vrede) našla se u užem izboru. Kolins je definiše kao “pokret koji vodi kampanju protiv rasno motivisanog nasilja i ugnjetavanja”.

  Izvor: BIZlife/N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE