Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Umetnik Dragoljub Raša Todosijević

  Za životno delo 200 evra: „Vama sve čestitke, a njima sva sramota“

  Umetnik Dragoljub Raša Todosijević, jednoglasnom odlukom žirija, dobio je nagradu za životno delo Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). To je nagrada kojom se nekom umetniku odaje najveće priznanje za celokupno profesionalno stvaralaštvo u oblasti likovne umetnosti koju dodeljuje ULUS.

  Nagrada iznosi 30.000 dinara bruto. Kad se oduzme porez, ostane oko 200 evra.

  „Raša. Dobio je nagradu ULUS-a Udruženja likovnih umetnika Srbije. Za životno delo 200 evra“, napisao je umetnik na Fejsbuku.

  Ispod njegove objave i fotografije nižu se komentari u kojima su mnogi poručili da je ,,sramota“ i ,,tuga“ našeg društva da Rašu Todosijeviću nagrade tako malom sumom novca.

  ,,Vama sve čestitke, a njima sva sramota“, piše u jednom komentaru.

  Zašto je novčana vrednost najveće nagrade ULUS-a, najvećeg/najstarijeg/najrenomiranijeg umetničkog udruženja u nas, a pre svega nagrade za životno delo, samo 200 evra?

  Zato što je to bila jedina moguća opcija. Nagrada Raši Todosijeviću za životno delo realizovana je sredstvima članova.

  Naime, ULUS ne dobija novac od Ministarstva kulture za nagrade koje dodeljuje svojim članovima. Konkurisali su 2020. godine, Ministarstvo ih je odbilo, i narednih godina oni nisu ni konkurisali.

  Smatraju da s na to obzirom da imaju pravo samo na tri aplikacije na svim konkursima Ministarstva, ne treba da jednu troše na projekat koji neće biti prihvaćen i izgube pravo da konkurišu za neki od svojih godišnjih programa, piše Vreme.

  ULUS dodeljuje šest nagrada. Nagrada za životno delo, tih 30.000 dinara, najviša je među njima.

  Elem, Raša Todosijević je dobio tih 30.000 dinara bruto za sav rad i sve izložbe od 1969. godine do danas.

  Raša Todosijević je simbol ovdašnje konceptualne umetnosti. On je jedan od prvih umetnika koji je sedamdesetih godina uveo konceptualnu umetnost – Novu umetničku praksu, i nove medije na tadašnju jugoslovensku scenu.

  Njegovi najpoznatiji radovi – „Šta je umetnost?“ („Was ist Kunst?“), „Bog voli Srbe“ („Gott liebt die Serben“) – i mnogi drugi obezbedili su mu svetsku reputaciju. Njegovi radovi se nalaze u stalnim postavkama mnogih svetskih muzeja. Dobitnik je Nagrade „Sava Šumanović”. Održao je 40 samostalnih i učestvovao na više od 200 izložbi širom sveta.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife/Vreme

  Foto: Screenshot SEEcult.org

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE