Umesto POMOĆI PRIVREDI, kupuju se MIGOVI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Umesto POMOĆI PRIVREDI, kupuju se MIGOVI

  Unija poslodavaca Srbije će krajem meseca doneti odluku da li će od države zatražiti samo smanjenje poreza i doprinosa ili novu finansijsku injekciju, bar za najugroženije privrednike i sektore.

  Razlog tome je činjenica da se zbog pandemije i dalje posluje u otežanim okolnostima, rekao je za Betu direktor tog udruženja Srđan Drobnjaković.

  On je rekao da su privrednici znaju da država nije “bure bez dna” i da su finansijski potencijali ograničeni, ali su “uslovi poslovanja i dalje teški, a za jesen se najavljuje novi talas pandemije”.

  Istakao je da bi privrednicima olakšalo ako bi se smanjilo ukupno poresko opterećenje za pet-šest odsto jer će uskoro krenuti pregovori za minimalnu cenu rada za sledeću godinu i da će poslodavci, u slučaju da se traži povećanje, takođe morati da traže povećanje neoporezive osnovice.

  Pomoć države mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima ističe u utorak, isplatom treće polovine minimalne zarade za maj za oko 1,2 miliona radnika u 250.000 firmi.

  Drobnjaković je rekao da je u budžetu verovatno bilo novca za veću pomoć, ali je iskorišćen između ostalog i za nešto što nije bilo neophodno u ovom trenutku, kao što je kupovina “naoružanja i migova”.

  “Privreda već godinu dana traži da se smanje porezi i doprinosi na zarade, uvede poreski kredit od 100 odsto, odnosno da se ne plaća porez na dobit ako se tim novcem proširuje proizvodnja ili povećavaju plate zaposlenih, ali bez uspeha”, rekao je Drobnjaković.

  Dodao je da je Unija tražila i da se porez na imovinu naplaćuje po knjigovodstvenoj, a ne tržišnoj vrednosti.

  Umesto olakšica, kako je rekao, uslovi poslovanja su sve teži i firme se, što je uočljivo po stanju u Agenciji za privredne registre, svakodnevno gase ili “klize” u sivu zonu jer ne mogu da izdrže teret dažbina.

  Država, prema njegovim rečima, nije ispunila čak ni ono što je obećala, a ministar finansija Siniša Mali obećao je ugostiteljima da će smanjiti porez na hranu sa 20 na deset odsto, što su uradile skoro sve zemlje.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE