Ulaganje u energetsku efikasnost višestruko se isplati

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ulaganje u energetsku efikasnost višestruko se isplati

  Ulaganje u oblast energetike izuzetno je važno za svaku državu i  Srbija posle tri decenije ponovo gradi velike energetske objekte, a u toku je  izgradnja drugog bloka termoelektrane “Kostolac 2” snage 350 megavata, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u Novom Sadu, na otvaranju Međunarodnih dana energetike i investicija. – U Vojvodini se grade energetska postrojenja koja će koristiti obnovljive izvore energije, a  zahvaljujući izgradnji vetroparkova biće obezbeđena proizvodnja više od 400 megavata energije.

  Ukazujući na značaj povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije, Antić je ustakao da će Srbija ispuniti obavezu da do 2020. godine 27 odsto energije proizvede koristeći ove izvora energije.

   – Srbija ima velike potencijale za korišćenje obnovljivih vodova energije, pre svega biomase i biogasa i to je već potvrđeno mnogim primerima u praksi. Takođe, veoma je važno i da se poveća energetska efikasnost jer svaki dinar uložen u projekte koji to omogućavaju višestruko se isplati. To je potvrđeno efektima koji su ostavreni u lokalnim sredinama gde je država obezbedila besprovratna sredstva za povećanje energetske efikasnosti u javnim zgradama. Potrošnja energenata značajno je smanjena, čak do 40 odsto, a zahvaljujući tome ušteđena sredstva usmeravaju se na poboljšanje života građana – rekao je Antić.

  Po rečima potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđa Milićevića, u projekte energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije  iz buxeta AP Vojvodine izdvojeno je 175 miliona dinara bespovratnih sredstava.

  – Preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine obezbeđeno je još 90 miliona za izgradnju eneretski efikasnih objekata javnih ustanova, škola, bolnica, obdaništa – rekao je Milićević. – Ti projekti finansiraju se u saradnji s Vladom Srbije i lokalnim samoupravama, jer se na tak način postižu najbolji rezultati.

  Međunarodni dani energetike i inevesticija, na kojima učestvuje oko 2.000 stručnjaka nastavljaju se i u petak, a biće reči o najaktuelnijim temama iz oblasti zaštite životne sredine, klimatskim promenama, investicijama u zelenu energiju … Ulaz na ovu manifestaciju je slobodan, a otvrena je od 10 do 17 časova.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: Ana Markovič

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE