Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uključena prva deonica transbalkanskog „elektro-koridora“

  Elektromreža Srbije (EMS) uključila je dalekovod od Pančeva do granice Srbije s Rumunijom, prvu 68 kilometara dugu deonicu „Transbalkanskog koridora za prenos električne energije“.

  Dalekovod je završen tri meseca ranije pre ne što je bilo predviđeno i ima 203 stuba, a izvođači radova su bile domaće kompanije.

  Uključenju dalekovoda je prisustovala premijerka Srbije Ana Brnabić koja je istakla da je taj „energetski autoput“ jednako važan kao što su za saobraćaj putni i železnički koridori.

  Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić je kazao da je to kapitalni projekat koji će doneti benefite jer će se dalekovodom struja prenositi od Istoka ka Zapadu.

  „To je projekat koji smanjuje gubitak u prenosu struje“, istakao je Antić i naveo da dalekovod prolazi kroz južnobanatski region pa će moći da distribuira i struju iz elektrana na vetar snage 500 megavata, koje se grade na tom području.

  Kako je dodao, ugovorena je izgradnja drugog dela „Transbalkanskog koridora“, od Kragujevca do Kraljeva koji će posle izgradnje još dve deonice povezati Srbiju s Crnom Gorom i BiH.

  Direktorka EMS Jelena Matejić je rekla da će dvostruki interkonektivni 400-kilovotni dalekovod omogućiti da Srbija u potpunosti iskoristi svoje potencijele i dobar geografski položaj kako bi bila lider regiona u oblasti elektroenergetike.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE