Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Uključen“ Nacionalni portal otvorenih podataka

  Nacionalni portal otvorenih podataka na kome će se naći informacije državnih organa, institucija, lokalnih zajednica i drugih organizacija, promovisan je u Startit centru u Beogradu.

  Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je taj portal „važan za privredu Srbije i održiv i dinamičan razvoj“.

  „Otvoreni podaci će omogućiti efikasniju i transparentniju javnu upravu i smanjiti korupciju“, rekla je ona i pozvala sve instutucije da svoje podatke učine dostupnim javnosti.

  Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović rekao je da su podaci „nafta“ savremenog doba.

  „Ukoliko se podaci učine otvorenim, oni se mogu ukrštati i koristiti za stvaranje novih vrednosti“, rekao je Jovanović i dodao da tržište otvorenih podataka u svetu vredi 40 milijardi evra.

  Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif istakao je da otvoreni podaci poboljšavaju transparentnost rada i unapređuju servis za građane i privredu.

  Industrija otvorenih podataka u Velikoj Britaniji, prema njegovim rečima, vredi 90 milijardi funti i zapošljava pola miliona ljudi.

  Na Nacionalnom portalu danas je svoje podatke otvorilo devet institucija među kojima su Poverenik, MUP, Agencija za lekove, Ministarstvo prosvete.

  Otvaranje portala su finansijski pomogli Velika Britanija i Švedska sa milion do

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE