Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ukinuta obaveza operatora da prenose Prvu, O2, Hepi i Pink

  Odlukom Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ukinuta je obaveza kablovskih operatora da prenose programe televizija sa nacionalnom frekvencijom – Prva, O2, Hepi i Pink, navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije.

  Prema saopštenju, REM je ukinuo ovu obavezu zbog „negativnog efekta na tržišni položaj pojedinih učesnika i uopšte na interes javnog poretka za postojanjem ravnopravnosti svih učesnika na tržištu“.

  „Odnos između operatera elektronskih komunikacionih mreža i kanala sa nacionalnom terestrijalnom pokrivenošću definisaće isključivo ugovor između strana, bez mešanja javne vlasti u slobodnu volju obe ugovorne strane na koji način će regulisati svoje odnose“, navodi Savet REM.

  „Ukoliko pružalac medijskih usluga zahteva naknadu za distribuciju“ od kablovskih operatora, to će, prema stavu REM, biti „legitimni zahtev“.

  S druge strane, distrubicija bez saglasnosti nosioca prava nad sadržajima smatraće se „nedozvoljenom radnjom sa svim svojim zakonskim konsekvencama“, javlja UNS, pozivajući se na saopštenje Saveta REM.

  Kako podseća UNS, Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) u oktobru 2017. godine donela je rešenje, na osnovu zahteva Saveta REM, kojim je obavezala kablovske operatore da prenose ove programe.

  Izvor: RTS, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE