Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stiv Balmer

  Nekada asistent Bila Gejtsa, danas milijarder: Ko je Stiv Balmar, peti najbogatiji čovek sveta?

  Bivši pomoćnik Bila Gejtsa u Majkrosoftu (Microsoft) sada je peta najbogatija osoba na svetu, prema Blumbergovoj (Bloomberg) oceni, i samo jedno mesto iza Gejtsa na listi najbogatijih ljudi sveta u realnom vremenu.

  Stiv Balmer (Steve Ballmer), koji se pridružio Majkrosoftu kao njegov 24. zaposleni 1980. godine, zabeležio je da je njegovo bogatstvo u protekloj godini dostiglo oko 117 milijardi dolara, prema Blumbergovim podacima od utorka.

  Ova cifra je „samo“ nekih 5 milijardi dolara manje od Gejtsove procenjene neto vrednosti od 122 milijarde dolara (Gates je posebno poklanjao velike sume novca kao deo svojih filantropskih napora otkako je napustio Majkrosoft).

  Balmerove milijarde stavljaju ga na peto mesto u Indeksu milijardera, a njegovo bogatstvo od početka godine poraslo je za više od 30 milijardi dolara, kako prenosi CNN Business.

  Microsoft

  Stiv Balmer (Bloomberg TV Screenshot)

  Ispred Balmera su samo Ilon Mask, Bernar Arno, Džef Bezos i Bil Gejts. A prvih 10 iza Balmera zaokružuju Lari Elison, Voren Bafet, Lari Pejdž, Mark Zakerberg i Sergej Brin. Balmer je jedinstven među prvih 10 jer je jedini neosnivač velikog poslovnog carstva.

  Ko je Balmer?

  Balmer je pohađao Univerzitet Harvard, gde je upoznao Gejtsa. Dok je Gejts odustao da bi pokrenuo Majkrosoftu, Balmer je diplomirao 1977. godine sa diplomama iz primenjene matematike i ekonomije.

  Balmer je započeo svoju karijeru u Majkrosoftu kao pomoćnik predsednika pre otprilike četiri decenije, iako je njegova uloga u to vreme bila više uloga poslovnog menadžera za brzorastućeg proizvođača softvera. Popeo se kroz pozicije da bi na kraju postao njen predsednik, a zatim i izvršni direktor, nasledivši Gejtsa. Balmer se povukao sa mesta generalnog direktora 2014, iste godine kada je kupio Los Anđeles Kliperse, košarkaški tim.

  Bil Gejts Microsoft

  Bil Gejts (Microsoft)

  Veliki deo Balmerovog bogatstva ostaje vezan za akcije Majkrosofta. Bloomberg procenjuje da Balmer još uvek poseduje oko 4 odsto udela u kompaniji. Akcije Majkrosofta su porasle za oko 40 odsto samo u 2023. godini, velikim delom zahvaljujući preokretu u tehnološkom sektoru zasnovanom na veštačkoj inteligenciji.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Bloomberg TV/YouTube Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE