Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka, radnici (Unsplash)

  U Nemačkoj REKORDAN broj zaposlenih i REKORDAN manjak radnika

  U Nemačkoj je nedostatak kvalifikovanih radnika dostigao rekordne razmere 2022. godine uprkos relativno slaboj privredi, pokazuje nova studija.

  Više od 630.000 slobodnih radnih mesta za kvalifikovane radnike nije se moglo popuniti prošle godine jer u celoj zemlji nije bilo odgovarajuće kvalifikovanih nezaposlenih osoba, prema Centru za stručnost za osiguranje kvalifikovanih radnika (Kofa) Nemačkog ekonomskog instituta (IW).

  To je bio najveći jaz u ponudi kvalifikovane radne snage od početka posmatranog perioda 2010. godine, navedeno je u studiji.

  Sektori zdravstva, socijalnih usluga, nastave i obrazovanja bili su među najgore pogođenim, uz građevinarstvo, arhitekturu, geodeziju i građevinsku tehnologiju, gde je šest od 10 slobodnih radnih mesta ostalo nepopunjeno.

  Nemačka, radnici, karta šansi (Unsplash)

  Natprosečno je nedostajalo i kvalifikovanih radnika u prirodnim naukama, geografiji i IT sektoru.

  Nedostatak kvalifikovanih radnika u komercijalnim uslugama, trgovini, prodaji, hotelijerstvu i turizmu gotovo se utrostručio prošle godine, navodi se u studiji, a tri od 10 radnih mesta ostala su nepopunjena prošle godine.

  Generalno, što je veći stepen kvalifikacija potreban za posao ili oblast, to je teže popuniti ta radna mesta.

  Poslodavci su primetili manjak diplomiranih informatičara, elektrotehničara, projektantata, pri čemu za devet od svakih 10 slobodnih radnih mesta nedostaje odgovarajuće kvalifikovanih nezaposlenih osoba, navodi se u studiji.

  Rešenje – imigracija radnika

  Nedostatak odgovarajuće kvalifikovane radne snage odavno se odražava na tržištu rada i opšte je poznato da je imigracija potrebna kako bi se rešio problem nedostatka.

  U martu je u celoj Nemačkoj bilo zaposleno oko 45,6 miliona ljudi, više nego ikad pre. Uprkos ekonomskom padu, inflaciji i političkim neizvesnostima, poslodavci u industriji, trgovini i uslužnom sektoru „zgrabili“ su kvalifikovane radnike.

  „Potrebna nam je imigracija radne snage i kvalifikovanih radnika“, rekla je šefica agencije za nezaposlene Andrea Nahles, napominjući da bi u suprotnom radna mesta ostala nepopunjena.

  Izvor: Seebiz

  Foto: unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE