U nedelju referendum: Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U nedelju referendum: Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava?

  Na referendumu u nedelju, 16. januara, građani će odlučivati o promenama Ustava Srbije, u delu koji se odnosi na pravosuđe.

  Pitanje, na koje će se odgovarati sa “da” ili “ne”, glasi “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava”.

  Pre raspisivanja referenduma usvojen je zakon koji briše cenzus, kako je to i određeno Ustavom iz 2006. godine. Promena Ustava je usvojena ako je za to glasala većina izašlih birača.

  Tvorci amandmana za promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, naveli su kao glavnu prednost, u odnosu na sadašnja rešenja, da se izbor sudija i tužilaca “seli” iz Narodne skupštine u najvažnija sudska i tužilačka tela.

  U sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, osim sudija i tužilaca, ulaze, kao nova kategorija, “istaknuti pravnici” koji se biraju u Narodnoj skupštini.

  U njihovom sastavu više neće biti predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali u Visokom savetu tužilaštva ostaje ministar pravde, za razliku od Visokog saveta sudstva. Tužilaštvo je i u sadašnjem Ustavu navedeno kao samostalni državni organ, ne i nezavisno.

  U radnom telu za izradu amandmana bili su i predstavnici strukovnih udruženja – Društva sudija Srbije i Udruženja tužilaca Srbije, koji su poručili građanima da su ove promene značajne za depolitizaciju pravosuđa.

  Iz brojnih opozicionih stranaka pozvali su građane da bojkotuju referendum ili da se izjasne protiv, navodeći razne primedbe na predložena rešenja.

  U osporavanju je iznet, kao redovan, zahtev da se sa promenom Ustava sačeka jer je sadašnja Skupština Srbije “jednostranačka”, s obzirom na njen sastav.

  Vlada je kao razlog za usvajanje Akta o promeni Ustava navela i jačanje vladavine prava kao uslova za dalje evrointegacije.

  6.510.323 glasača

  Izjašnjavanje će se sprovesti od 7.00 časova ujutru do 20 časova uveče. Republička izborna komisija izdala je uputstvo o održavanju referenduma u uslovima epidemije koronavirusa, koji određuje i način izjašnjavanja obolelih od korone.

  Akt o promeni Ustava koji je potvrđen na republičkom referendumu stupa na snagu kada ga proglasi Narodna skupština Srbije.

  Posle referenduma, kako se očekuje, ubrzo će biti raspuštena Narodna skupština i raspisani parlamentarni izbori.

  Republička izborna komisija utvrdila je da u Srbiji trenutno ima 6.510.323 glasača, za sve jedinice loklane samouprave i na svim mestima.

  Konačan broj glasača saopštio je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević na sednici RIK. Ukupan broj glasača utvrđen je na dan 13. januara 2022. godine.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE