Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  pravo na penziju

  U kojoj državi je najbolje ostvariti pravo na penziju?

  Da bi se u najvećoj i ekonomski najsnažnijoj zemlji Evropske unije ostvarilo pravo na penziju, dovoljno je tek pet godina radnog staža. U Srbiji, srećnicima se mogu smatrati oni koji su bar deo radnog staža odradili u nekoj bogatoj zapadnoj zemlji pa i iz nje primaju penziju.

  Naravno da je bolje primati inostranu penziju iz neke bogatije zemlje gde su i plate i penzije kudikamo veće, iako i to zavisi od uslova pod kojima se one mogu ostvariti. Evo kako je to u trima zemljama u kojima su već generacije naših iseljenika odradile staž pa danas iz njih primaju penziju ili deo penzije.

  Nemačka

  Da bi se u najvećoj i ekonomski najsnažnijoj zemlji Evropske unije ostvarilo pravo na penziju, dovoljno je tek pet godina radnog staža. Postoje razlike u iznosu prosečne penzije između poijedinih nemačkih saveznih država, a zvanično je prosečna penzija krajem 2022. godine bila 1.384 evra. Minimalna penzja nije propisana zakonom, ali najniža koju tamo možete primiti je 563 evra mesečno.

  Na primer, onaj ko je u Nemačkoj radio pet godina za prosečnu platu od 2.600 evra, mesečno će dobijati oko 180 evra.

  Srpska penzija na začelju Evrope, samo tri zemlje gore od Srbije

  Austrija

  I u Austriji se pravo na penziju može ostvariti već nakon pet godina radnog staža. Dosadašnja minimalna mesečna penzija u iznosu od 1.100 evra od ove godine bit će povećana na 1.217 evra. Ali, iznos penzije zavisi od toga koliki su u tih minimalno pet godina bili iznosi plate i davanja u penzioni fond, a što se razlikuje od slučaja do slučaja. Pod tim minimalnim uslovima, penzija iz Austrije biće relativno niska.

  Jedna je gospođa za portal Moje vrijeme jesenas rekla da je u Austriji radila šest i po godina i da sada prima penziju u iznosu od 301 evro mesečno. U Hrvatskoj je radila 19 godina i njena penzija iznosi 210 evra. Međutim, Austrija njoj i ostalima isplaćuje čak 14 penzija. Uz dvanaest redovnih, dve dodatne isplaćuju se za Uskrs i Božić, piše Poslovni dnevnik. 

  Švedska

  Stranci koji su deo ili ceo radni staž odradili u Švedskoj imaju pravo na nacionalnu penziju. Na stranicama švedskog penzionog sistema stoji da se to pravo zadržava gde god se osoba preselila. Nacionalnu penziju mogao je ostvariti svako ko je najmanje 40 godina živeo ili pak 30 godina radio u Švedskoj.

  “Možda nećete moći zadržati celu penziju, zavisno od toga koje delove imate i u kojoj zemlji živite”, stoji na stranici švedske penzione agencije.

  No, švedski penzioni sistem u tom je delu diskriminatoran prema strancima. Ako nisu živeli najmanje 40 godina u Švedskoj i ostvarili najmanje 30 godina radnog staža, penzija im na kraju može biti tek 20 do 25 posto od iznosa plate koju su primali.

  Prosečna nacionalna penzija u Šveskoj lani je iznosila 14.900 kruna, odnosno 1.280 evra, a iznos penzije zavisi od toga koliko je poreza bilo uplaćeno na platu.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE