U Hrvatskoj žele lik Nikole Tesle na kovanici evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Hrvatskoj žele lik Nikole Tesle na kovanici evra

  Da li Nikola Tesla treba da bude jedan od motiva koji će se nalaziti na kovanicama hrvatskog evra, pitanje je o kome se poslednjih dana intenzivno raspravlja u hrvatskoj javnosti.

  „To je istorijska prilika da ispričamo priču o čoveku koji se tu rodio, školovao i sagradio prvu hidroelektranu u Evropi. To je pozitvna, isitinita, evropska priča o obrazovnoj, tehnološkoj i ekonomskoj istoriji jedne zajednice. I ne samo to, istinita priča o Tesli je priča koja povezuje i koja može biti temelj za završetak stogodišnjeg antagonizma s najbližim susedom. Tesla je deo globalne kulturne i naučne  baštine, a Hrvatska ima i pravo i obavezu ispričati važan deo njegove priče“, samo je jedan deo komentara i objava na društvenim mrežama, kao i  svojevrsnog apela Vladi, uglednog dizajnera Davora Brukete.

  A upravo je Teslu kao jedan od motiva prvi predložio Kabinet predsednika Republike Hrvatske, koji je od samog početka učestvovao u radu komisije Hrvatske narodne banke (HNB), a koja je već na svojoj prvoj sednici 19. marta pozvala sve institucije uključene u rad komisije da daju predloge za odabir rešenja za hrvatsku kovanicu evra, piše Večernji list.

  “Kabinet predsednika Republike još sredinom aprila, pre druge sednice komisije 1. juna, zvanično je dostavio komisiji svoje predloge da hrvatska kovanica evra ima tri motiva i da to budu šahovnica, Tesla i Dubrovnik”, objasnio je dalji tok događaja Velibor Mačkić, savetnik predsednika.

  Nakon što su sve institucije zastupljene u radu komisije dostavile predloge HNB-ova komisija za novac predložila je da hrvatska kovanica ima tri motiva, a da se ona izaberu na javnom savetovanju koje traje do 22. jula.

  Građani imaju mogućnost da biraju između pet predloženih motiva- šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik.

  Mogu predložiti i šesti motiv, o kome će se takođe raspravljati, prenosi Večernji list.

  Hrvati se spremaju za UVOĐENJE EVRA – ovo je 5 ponuđenih opcija (FOTO)

  Izvor: Večernji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE