Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Hrvatskoj čak 250.000 zavisnika od alkohola

  Hrvatska ima oko 250.000 zavisnika od alkohola, čime je među prvih pet zemalja Evropske unije (EU) po konzumaciji alkoholnih pića.

  Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje prenosi Hina, ta zavisnost je veliki društveni problem jer pogađa celu porodicu, a na lečenju završi tek svaki osmi zavisnik.

  Tradicionalno je više zavisnika od alkohola među muškarcima, koji opijanjem pokušavaju da reše probleme s depresijom, panikom ili stresom, budući da, zbog kulturoloških razloga, oklevaju da ih priznaju i da potraže pomoć, izjavio je psihijatar Krešimir Radić, specijalista iz Klinike za psihijatriju Vrapče.

  Istakao je da muškarci tri puta češće umiru od bolesti povezanih s alkoholom te, iako čine većinu među lečenim pacijentima, još uvek ih jako puno ne uspe dobiti pomoć.

  Konzumacija alkohola rano u životu dovodi do zdravstvenih problema pa su u programima lečenja u zdravstvenim ustanovama osobe svih dobi.

  Alkoholizam utiče na mentalno zdravlje cele porodice, koja socijalno i mentalno pati zbog člana koji pije.

  Zagreb, Hrvatska (Pixabay)

  Zagreb

  Deca imaju lošiji uspeh u školi, supružnici problema s funkcionisanjem u radnoj sredini, porodica je opterećena troškovima zbog kupovanja alkohola, zbog saobraćajnih kazni i drugih prekršaja, što dodatno osiromašuje i otežava svakodnevnicu.

  „U takvim porodicama nije retko porodično nasilje. Lekari se često susreću sa situacijama kada porodica više ne želi da ima dodira sa svojim bolesnim članom koji pije, a on je onemoćao, lošeg telesnog zdravlja i nesposoban da se snadje za sebe“, navodi Radić.

  Prema podacima iz 2021 godine, Hrvatska ima oko 3,9 miliona stanovnika, što znači da je otprilike svaka 16. osoba zavisna od alkohola.

  Izvor: Beta, BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE