U Evropi RASTE broj zaraženih, agencija za infektivne bolesti traži VRAĆANJE mera

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Evropi RASTE broj zaraženih, agencija za infektivne bolesti traži VRAĆANJE mera

  Evropska agencija za infektivne bolesti pozvala je evropske države da ponovo uvedu određene mere da bi sprečile “realno ponovno širenje” COVID-19 koje se primećuje u Evropi.

  U objavljenoj ažuriranoj proceni rizika, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) istakao je elemente koji potvrđuju da sve više raste broj novih slučajeva koronavirusa.

  Prema statistikama agencije između 10.000 do 15.000 novih slučajeva zaraze zabeleženo je svakog dana u EU, daleko manje od vrhunca od 30.000 dnevno početkom aprila, ali iznad granice od 5.000 dnevno beležene od sredine maja do sredine jula.

  “Iako brojne zemlje sada testiraju pacijente sa lakšim oblikom slučaja, odnosno asimptomatične, što dovodi do povećanja broja registrovanih slučajeva, primećuje se stvarni ponovni rast broja zaraženih u više zemalja, vezano za popuštanje mera socijalnog distanciranja”, navela je agencija sa sedištem u Stokholmu.

  Rizik od rasta COVID-19 je “visok” za te zemlje i “vrlo visok” ako ne uspeju da uvedu ili pojačaju restrikcije, upozorila je agencija.

  Agencija navodi da države koje primete porast broja slučajeva zaraze posle ublažavanja restriktivnih mera, treba da planiraju ponovno uvođenje određenih mera, i da slede postupan i održiv dugoročni pristup.

  Iako je manji od vrhunca dostignutog u Evropi 9. aprila broj dnevnih novozaraženih izgleda da je u porastu, navela je agencija.

  U dve nedelje pre 2. avgusta većina od 100.000 novih slučajeva zaraze zabeležena je u Španiji, Rumuniji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

  Prema sajtu worldometers.info, u Evropi je do sada zabeleženo 3.049.578 slučajeva COVID-19 i 206.288 umrlih.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE