U Beču radili "na crno" i prošli još crnje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Beču radili “na crno” i prošli još crnje

  Grupa od 26 radnika iz Smedereva koja je otišla u Austriju da radi “na crno” poslove na građevini, ostala je “kratkih” rukava.

  Sve češća pojava je da gazde u Austriji ne daju platu i potom prete i oteraju radnike “na crno”.

  Takav slučaj, koji je, kako Tanjug saznaje iz Ambasade Srbije i austrijske policije, samo jedan u nizu, dogodio se radnicima iz Srbije, koji su iz Italije i Srbije došli u Beč, u nadi da će da zarade radeći za građevinsku firmu čiji je vlasnik njihov zemljak.

  “Nas 26, svi poreklom iz okoline Smedereva, nedavno smo došli u Beč na poziv jedne žene, koja je iz našeg kraja, a čiji muž ima građevinsku firmu u Austriji. Neki od nas su došli iz Italije, gde imamo validna dokumenta, a drugi iz Srbije, koji su se nadali da će im gazda napraviti ‘papire'”, objasnio je jedan od prevarenih radnika.

  “Radili smo vredno, a smešteni smo bili u veoma lošim uslovima. Kada je došlo vreme za isplatu ne samo da nismo dobili pare, već smo dobili i batine”, rekao je on.

  Smederevljani su radili na jednoj zgradi, koja je trebalo da se što pre završi, i na njoj su “napravili” ukupno 3.317 radnih sati.

  Prema rečima sagovornika, ako se uzme u obzir da je bila dogovorena plata u visini između 12 i 15 evra po satu, vlasnik firme koji ih je angažovao “na crno” ostao im je dužan više od 50.000 evra.

  “Umesto da nam plate, usledile su batine. Mene su sačekali neki gazdini ljudi i pretukli me, oteli mi telefon preko kojeg sam se redovno čuo sa nadzornikom radova, kako više ne bih mogao da ga kontaktiram. Sa mog telefona su potom zvali sve moje kolege i pretili im da će ih pretući”, naveo je radnik iz Srbije.

  Zbog tih pretnji mnogi su pobegli u Srbiju, iako su ostali “kratki” za zaradu, a ujedno imali samo troškove tokom boravka u Beču, naveo je prevareni radnik.

  Vlasnik građevinske firme pretio je svojim radnicima da će angažovati razne poznate kriminalce iz Srbije, ako ne budu ćutali i “nestali” sa svojim zahtevima. Neke od njih je strahom naterao da nastave da rade, iako nadoknade nema, rekao je prevareni radnik.

  Nakon što su zatražili plate, vlasnik je čak promenio i brave na smeštaju, koji je, inače, bio ispod svakog nivoa.

  Grupa radnika, koja nije dozvolila da ih zastraši ovakvo ponašanje bahatog vlasnika, odlučila je da se obrati Ambasadi Srbije za pomoć, a potom zajedno sa diplomatama podnela prijavu policiji, i sada čekaju rasplet.

  Na tvrdnje vlasnika firme da su navodno pokušali da mu ukradu vozilo, i da je zbog toga na njih poslao “siledžije”, radnici ukazuju da je to izmišljena priča.

  Vlasnik firme oštro je napao pomenute radnike, tvrdeći da su oni narkomani i lopovi, i da će ih pretući, kao što je to učinio već sa nekima, te poručio Ambasadi da se ne meša u ove poslove.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE