Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Austriji uvedena obavezna VAKCINACIJA

  Zakon kojim se u Austriji uvodi obavezna vakcinacija protiv koronavirusa stupio je danas na snagu, ali postoje problemi sa njegovom primenom.

  Naime, portal preko kog bi trebalo da budu registrovani svi izuzeci od obavezne vakcinacije, nije na vreme završen. On bi mogao početi sa radom možda tek u aprilu.

  Kašnjenje portala onemogućava da nevakcinisani, koji ne mogu da prime vakcinu, budu izuzeti od primene Zakona. Nadležne vlasti, prema pisanju medija, tvrde da su vladu upozoravale na ove probleme u više navrata, ali da nije bilo prave reakcije.

  Sada, zbog kašnjenja portala kažnjavanje građana koji se nisu vakcinisali moglo bi da krene, ne kako je predviđeno 16.marta, već tek 22. aprila.

  Dalji problem austrijske vlade jeste i to što ne može da sprovede planiranu lutriju za vakcinisane kako je ranije bilo predviđeno. Naime, bilo je planirano da se svaki deseti, nekom vrstom lutrije, nagradi za vakcinaciju sa bonom u vrednosti od 500 evra. Međutim, javni servis ORF saopštio je da ne može sprovesti lutriju iz pravnih razloga.

  Austrijska vlada sada se nalazi u potrazi za novim partnerom u sprovođenju lutrije kojom dodatno želi da postakne spremnost na vakcinaciju, jer su protivnici vakcinacije najavili da neće da se vakcinišu i pored zakonske obaveze.

  U skladu sa Ustavom

  Inače, predsednik Austrije Aleksander van der Belen potpisao je u petak Zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija za sve punoletne građane. To se dogodilo dan nakon što je Pokrajinski dom austrijskog parlamenta usvojio ovaj Zakon.  Kabinet Van der Belena je saopštio da je predsednik potvrdio svojim potpisom da je zakon donet u skladu sa Ustavom.

  Od obavezne vakcinacije su izuzeti jedino trudnice i osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu, kao i lica koja su preležala koronavirus na 180 dana.

  Novčane kazne za nepoštovanje ovog zakona kreću se od 600 do 3.600 evra. Naime, ko bude „uhvaćen“ da nije vakcinisan, ako odmah prihvati kaznu biće kažnjen do 600 evra, a ako uloži žalbu moraće da računa na kaznu do 3.600 evra.

  Predviđeno je i da će osim vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), biti prihvaćene i kineske vakcine, a mediji prenose da ruski Sputnjik neće biti prihvaćen.

  Austrija je od početka pandemije koronavirusa do početka decembra prošle godine naručila ukupno 57 miliona doza vakcina.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE