U akciji "Agrokor" 12 uhapšenih. Šta će biti sa srpskim firmama?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U akciji “Agrokor” 12 uhapšenih. Šta će biti sa srpskim firmama?

  U akciji „Agrokor“ hrvatska policija juče je uhapsila 12 osoba, tačnije svi osumnjičeni osim osnivača posrnulog koncerna Ivice Todorića te njegovih sinova Ante i Ivana.

  Uz Todorića i njegove sinove osumnjičeni su Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi Uprave ili Nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposleni u revizorskoj kući Baker Tilly koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor, prenose hrvatski mediji.

  Kako prenose, Ivica Todorić se najverovatnije nalazi u Londonu, zajedno sa sinovima.

  Po neslužbenim saznjiima TV N1, u Beograd u sredu trebao bi doputovati poverenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak, a očekuje se da će tema sastanka biti poslovanje preduzeća tog koncerna koja posluju u Srbiji.

  Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da se može dogoditi da neka od srpskih firmi iz konzorcijuma Agrokor ode u stečaj, ali da to zavisi od njihovog pozicioniranja na tržištu i same zavisnosti od Agrokora.

  “One mogu biti ugrožene, postoji mnogo metoda kako se novac iz kompanija može prenositi preko granice do vlasnika i obrnuto. Mi ne znamo da li je na njihovu pojedinačnu imovinu stavljena neka zaloga, a ako jeste, onda tu na primer može doći do prodaje te imovine to je jedan oblik ugroženosti. Drugi oblik ugroženosti je što je kapital njihov u više slučajeva stavljen u zalog ali to je manja ugroženost jer potencijalni kupac koji je zainteresovan može strateški biti bolji za njih”, rekao je on u intervjuu za Infobiz.

  Kako dodaje, treće što je najviše rasprostranjeno je kupovina i prodaja naših kompanija sa Agrokorovim u Hrvatskoj jer tu postoje dugovanja i potraživanja.

  “Kod nas imamo i trgovinu i industriju u vlasništvu kompanija Agrokorovih. tako da imamo dosta uvoza, izvoza i različitih plaćanja”, ističe Kovačević.

  Podseća da je u Agrokorovim izveštajima novi revizor našao dosta grešaka u odnosu na ono što je slovilo kao njihov pravi izveštaj.

  “Ti izveštaju su u još gorem stanju u Srbiji kod nas se prave jednom godišnje i objavljuju jako kasno. Bilo bi vrlo korisno proveriti neke podatke koji već postoje u našim izveštajima preduzeća u vlasništvu Agrokora koji istina nisu isti. Negde je otkriveno više negde manje detalja. Ako te firme nisu napravile neke transakcije, koje mi ne znamo, industrija je u jednom položaju a trgovina u drugom. Naše proizvodne organizacije imaju veliko parče dom tržišta i njima je to poslovanje sa hrvatskom manje važno. Trgovačke organizacije su jako povezane, kada gledate ćerke Agrokora ovde vidite da ima dosta hrvatskih proizvoda. Ta roba dolazi i treba je plaćati, a da li se ona brže plaća nego domaća to ne znamo”, rekao je Kovačević.

  Izvor: BIZLife, N1

  Foto: Youtube screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • IVANA

   И ШТА ДАЉЕ!?, ЗАШТО ЈЕ СВЕ ОВО ЗА НАС ВАЖНО, КАД СЕ МИ НЕ ЗАБРИНУСМО ЗА МНОГЕ СРПСКЕ ГИГАНТЕ КОЈИ ОДОШЕ У СТЕЧАЈ, КОЈИ СЕ ПРОДАДОШЕ ПОД СУМЊИВИМ ОКОЛНОСТИМА, КОЈИ СЕ УГАСИШЕ И НЕСТАДОШЕ, КАДА ТРЕЋИНА СРБИЈЕ ОСТАДЕ БЕЗ ПОСЛА. СРПСКИ НАРОД ЈЕ ЖЕЉАН ПРАВДЕ, ОНА ЈЕ СПОРА И НИКАД ДОСТИЖНА У ЗЕМЉИ СРБИЈИ... ЗАВАРАТЕ НАС СА ПО НЕКОМ АФЕРОМ, ВЕЛИЧАТЕ НЕКЕ ЉУДЕ КОЈИ СУ ЗА ТО ''ЗАСЛУЖНИ'' И ТО ЈЕ ТО, НАРОД КО НАРОД, А КО ЈЕ ОДГОВАРАО ЗА КРАЂУ, КОРУПЦИЈУ, МИТО, НЕОПОТИЗАМ, ПРАЊЕ НОВЦА? ВАЖНО ЈЕ ДА НАШИМ ГЕНЕРАЛИМА И ДРЖАВНИЦИМА СУДЕ У ХАГУ, ДА ДАЧИЋ ЗАБАВЉА/ШАРМИРА НЕКЕ ДРЖАВНИКЕ, ДА ''СПИНУЈЕМО'' СВАКОГА ДАНА НЕКУ ТЕМУ КОЈА ТРЕБА ДА НАС ОДВРАТИ ОД НАШЕ РЕАЛНОСТИ, НЕЗАПОСЛЕНОСТИ, БЕДЕ И СИРОМАШТВА, АУТОКРАТИЈЕ, И СУНОВРАТА....ДОЗОВИТЕ СЕ ЉУДИ ПАМЕТИ, ДВОРСКЕ ЛУДЕ СУ БИЛЕ ПОПУЛАРНЕ НА ДВОРОВИМА У СРЕДЊЕМ ВЕКУ, НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА НАМ СЕ МЛАДОСТ И ПАМЕТ ОДЛИВА У СВЕТ....

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE