TV PREPORUKA: Veče uz Edvarda Nortona, Edvarda Furlonga, Klinta Istvuda...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TV PREPORUKA: Veče uz Edvarda Nortona, Edvarda Furlonga, Klinta Istvuda…

  POHOD BRIGADIRA RISTIĆA

  Na drugom programu RTS-a od 20.00. Dokumentarac o srpskoj vojničkoj prošlosti. Kada je srpska vojska pod komandom vojvode Petra Bojovića 1.novembra 1918.oslobodila Beograd pukovi Moravske divizije raspoređeni su, posle nekoliko dana odmora, na obalu Dunava od Višnjice do Rama. Na drugoj obali reke na južnim granicama Austrougarske imperije ratni metež izgubljenog rata,drama carevine koja nestaje,bezvlašće i potpuna neizvesnost postaju svakodnevni život.

  U takvim okolnostima politički prvaci srpskog naroda u Banatu i Bačkoj, pre svega Jaša Tomić i advokati dr Slavko Županski iz Velikog Bečkereka i dr Nikola Dragičević iz Pančeva, stupaju u kontakt sa vladom Kraljevine Srbije.

  U Velkom Bečkereku 31. oktobra osniva se Srpski narodni odbor koji čine najugledniji građani tog grada i faktički preuzima vlast u gradu. U sledećih nekoliko dana i u ostalim gradovima Banata Srbi formiraju svoja politička tela u nadi da će tako ostvarti svoj vekovni san ujedinjenja sa Srbijom.

  Tokom noći 8. novembra 1918. general Petar Vuk Aračić i pukovnik Dragutin Ristić predvodeći Gvozdeni puk Moravske divizije prelaze preko Dunava u Pančevo. Tokom jutra sledećeg dana srpska vojska preuzima kontrolu nad svim važnijim ustanovama u Pančevu i tako otvara novu stranicu u istoriji grada.

  U naredne tri nedelje vojnici Gvozdenog puka oslobodiće Kovačicu, Veliki Bečkerek, današnji Zrenjanin, Turski Bečej, današnji Novi Bečej, Veliku Kikindu, Karlovo, i stići nadomak Segedina. Ovaj marš omeđiće današnji srpski deo Banata i omogućiti srpskoj vladi da na mirovnoj konferenciji u Parizu dodatnim argumntima brani nade srskog naroda u Vojvodini, a da Beograd dobije strateško zaleđe i prestane da bude jedina prestonica u Evropi koja se nalazi na granici.

  Snimatelji Hadži Vladan Mijailović i Dimitrije Hadži Nikolić, montaža Ksenija Savićević, autor i urednik Božidar Đuran.

  BEZ BOGA I GOSPODARA 

  Na drugom programu RTS-a. Priča se temelji na stvarnim događanjima leta 1919. godine kada FBI agentu Vilijamu Flinu bude dodeljen zadatak da pronađe osobe odgovorne za niz bombaških paketa dostavljenih lokalnim političarima i poslovnim ljudima u Njujorku. (No God, No Master, 2013)

  Ono što agent Flin otkrije je anarhistička zavera odlučna u kreiranju lančanih događaja sa ciljem uništenja demokratije u Americi, a tokom istrage i sam agent Flin postaje meta anarhista.

  Uloge: Dejvid Stratern, Sem Vitver, Rej Mudri, Alesandro Mario… Režija: Teri Grin 

  AMERIČKA ISTORIJA X 

  Od 21.00 na TV  O2. Porodica Vinjard živi mirnim životom u predgrađu Los Anđelesa, koje je nekada bilo nastanjeno isključivo pripadnicima američke bele radničke klase. Poslen nekoliko godina sve je počelo da se menja. Doseljavanje stanovnika iz crnačkih četvrti dovodi do porasta netrpeljivosti i nasilja. Mladim belcima idol je Derek Vinjard. Njegovog oca je ubila banda crnih narko dilera, posle čega on postaje harizmatični vođa lokalne neonacističke grupe skinhedsa. Njegova popularnost dostiže vrhunac kada jedne noći hladnokrvno ubije dvojicu mladih Afroamerikanca koji su pokušali da mu ukradu auto.

  Derek odlazi u zatvor, a za to vreme njegov mlađi brat Deni nastavlja njegovim stopama i potpada pod uticaj lokalnog neonacističkog gurua Kameruna. Deniju pokušava da pomogne nekadašnji Derekov mentor iz srednje škole, upravnik Svini. Po izlasku iz zatvora, gde je promenio poglede na život, Derek će pokušati da vrati brata na pravi put…

  Uloge: Edvard Norton, Edvard Furlong, Beverli D’Anđelo Režija: Toni Kej

  VOJNIČINA

  Od ponoći na TV O2. Ratna drama “Vojničina” bila je jedan od prvih filmova u kome je legendarni Klint Istvud, pokazao da njegovo glumačko umeće nadmašuje imidž opasnog razbijača. Poručnik američkih marinaca Tom Hajvej služio je svojoj državi u brojnim ratovima. Želja mu je da vidi još malo prave akcije pre nego što ode u penziju.

  Međutim, vraćen je u Ameriku kako bi obučavao jedinicu bivših zatvorenika. Zbog manjka poštovanja prema nadređenima Hajvej će biti pod posebnim nadzorom. On će pokušati da promeni svoje metode, ali će mu opušteni stav njegovih regruta pokazati da je on zaista čovek iz nekih drugih vremena, koristan jedino u slučaju rata. Baš kada pomisli da je vreme za penziju počinje rat, u kome će njegovo iskustvo biti dragoceno pri spašavanju života mladih vojnika…

  Uloge: Klint Istvud, Marša Mejson, Everet Makgil Režija: Klint Istvud

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE