Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TV: „Borba bogova – mit i istina“, priča o Beovulfu

  U deset epizoda serije Borba bogova pripoveda se o mitu, ali i o mitskoj pozadini najvažnijih bogova stare Grčke i nordijskog sveta, o psihološkim, društvenim i istorijskim pretpostavkama koje u ovim pričama leže.

  Beovulf, junak iz nordijske mitologije, ali i glavni lik istoimenog epa, zatočen je u velikom sukobu između čoveka i nemani. Sudbina mu je da se za večnu slavu bori ne sa jednom, već sa tri užasne zveri: sa trolom Grendelom, sa Grendelovom majkom i sa zmajem koji bljuje vatru, koji ga na kraju ubija.

  Najstariji engleski ep, čije poreklo datira iz X, po nekima čak i iz VIII veka naše ere, prati život gotskog kralja, sa područja današnje Danske, i predstavlja prikaz germanskog ratničkog društva iz VI veka u kome je odnos između vođe (kralja) i njegovih podanika od najvećeg značaja. Nastao u vreme prvog anglosaksonskog pokrštavanja, Beovulf prati preobražaj paganskog u hrišćansko društvo i nosi mnoge veze između Biblije i potonjeg epa.

  I Beovulf, noseći lik, pravi je model epskog junaka i ratničkog morala. On je spreman da sebe žrtvuje za čast i slavu, on je herojska figura. Poput junaka iz grčke mitologije, ovaj junak je moćniji od običnih smrtnika, a njegova sudbina je da se hrabro bori protiv zla.

  Serija je na programu  od 23.50 na drugom programu RTS-a.

  Izvor: RTS

  Foto: RTS promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE