Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tužilaštvo traži pritvor za osumnjičene u slučaju Agrokor

  Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu zatražilo je danas određivanje pritvora za 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor, među kojima su i osnivač posrnulog koncerna Ivica Todorić i njegovi sinovi, koji su i dalje nedostupni hrvatskim istražiteljima.

  Istražni sudija o tom zahtevu trebalo bi da odlučuje na ročištu zakazanom u podne.

  Određivanje pritvora zatraženo je za sve osumnjičene, iako je proteklih dana ispitano njih 12. Prvoosumnjičeni Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan nisu dostupni hrvatskim istražiteljima, odnosno nalaze se u inostranstvu.

  U saopštenju za javnost tužilaštvo je preciziralo da se određivanje istražnog zatvora traži za svih 15 osumnjičenih zbog opasnosti od ometanja krivičnog postupka uticanjem na svedoke, veštake i učesnike postupka.

  Njih se sumnjiči za više krivičnih dela protiv privrede i za falsifikovanje, odnosno da su počinili krivična dela zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

  Akcija u slučaju Agrokor počela je u ponedeljak rano ujutro ulaskom policije u Kulmerove dvore, rezidenciju porodice Todorić. Na meti istrage su osobe koje su bile na čelu Agrokora pre nego što je posrnuli koncern preuzela vanredna uprava.

  Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i uhapšeni uglavnom bivši članovi upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

  Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić poručio je u ponedeljak putem svog bloga da će biti dostupan hrvatskim pravnim institucijama i ocenio da se protiv njega vodi politički proces.

  Advokati njegovih sinova nekoliko puta su rekli novinarima da će oni uskoro biti dostupni hrvatskim istražiteljima, odnosno da će se vratiti u Hrvatsku.

  Vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak podneo je prošle sedmice krivične prijave protiv odgovornih u posrnulom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izveštaja uočene računovodstvene nepravilnosti. Revidirani finansijski izveštaj za Agrokor Grupu i Agrokor d. d. pokazao je da se prethodnih godina prikazivala dobit, a da je kompanija bila milijarde u gubitku.

  Izvor: Beta

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE