Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TUŽBA: Bankarski gigant „pomagao“ u genocidu

  Određene su francuske sudije koje će voditi istragu o optužbama protiv bankarske grupe BNP Pariba da je finansirala kupovinu oružja za paravojne formacije naroda Hutu u Ruandi tokom genocida u toj zemlji 1994. godine, naveo je izvor blizak slučaju.

  Sudska istraga je otvorena 22. avgusta za „saučesništvo u genocidu i saučesništvo u zločinima protiv čovečnosti“ i poverena sudijama za genocid i ratne zločine Višeg suda u Parizu, gde su se već bavili sa oko 25 slučajeva povezanih s genocidom u Ruandi, potvrđeno je u pariskom tužilaštvu.

  Tri nevladine organizacije optužuju grupu BNP Pariba da je u junu 1994. dozvolila „finansiranje kupovine 80 tona oružja“ za paravojne formacije Hutua usred genocida nad narodom Tutsi i uprkos embargu koji su uvele UN.

  Ponašanje francuskih vlasti tokom tog krvoprolića je oduvek bilo predmet kontroverzi i sudskih bitaka, a ovo je prvi put da se neka francuska banka nalazi u središtu sumnji za saučesništvo.

  Tužitelji tvrde da je BNP Pariba 14. i 16. juna 1994. dozvolila transfer više od 1,3 miliona dolara sa računa Nacionalne banke Ruande na švajcarski račun južnoafričkog posrednika u trgovini oružjem Vilema Tercijusa Elersa.

  Dan kasnije su Elers i Hutu pukovnik Teonest Bagosora, kasnije osuđen od Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, na Sejšelima dogovorili kupovinu 80 tona oružja koje je potom stiglo u Gisenji u Ruandi preko aerodroma Goma u tadašnjem Zairu, navode tri NVO.

  Počevši od aprila 1994, za oko 100 dana je u Ruandi ubijeno oko 800.000 ljudi, najvećim delom manjinskih Tutsija. Krvoproliće je podstakla pogibija predsednika Živenala Habjarimane, Hutua, čiji avion je bio oboren.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Sveta

   Treba se isto to pokrenuti i za finansiranje trgovine oružja i snabdevanje paravojnih organizacija na tlu SFRJ 1990/1991.godine. Vreme je da neko odgovara za bogaćenje na ljudskim žrtvama .......

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE