Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TS: Hitnost nije RAZLOG ZA TAJNOST troškova kovid bolnica

  Transparentnost Srbija (TS) je povodom izjave predsednika Aleksandra Vučića da je opremanje kovid bolnice u Kruševcu koštalo 10 miliona evra, navela da zvanični podaci ukazuju da je cena izgradnje i opremanja te i bolnice u Batajnici oko 60 miliona evra i da se ne može proveriti za šta je novac utrošen.

  Pozivajući se na podatke koje je Ministarstvo zdravlja objavilo pre više od mesec dana, TS navodi da je ugovorena cena za opremanje dve kovid bolnice bila dve milijarde i 56 miliona dinara.

  Napominju i da je 30. jula ove godine, Vojnograđevinska ustanova Beograd dala posao izrade projektne dokumentacije i izvođenje radova po sistemu „ključ u ruke“ u Batajnici za 3.328.500.000 dinara, a da je ista takva nabavka radova u Kruševcu ugovorena dan kasnije za 1.660.194.000 dinara.

  „Dakle, za izgradnju je ugovorena cena od oko pet milijardi dinara, a u zbiru (sa opremanjem), tih sedam milijardi dinara jednako je oko 60 miliona evra“, navode u TS i ukazuju da se ne može proveriti ni u jednom dokumentu za šta je tačno utrošeno tih 60 miliona evra.

  „Jedini dokument koji je dostupan jeste informacija o dobitnicima ugovora i ceni, kao i o razlozima zbog kojih druge informacije nisu objavljene“, kažu u TS.

  Podsećaju da je u slučaju opremanja kovid bolnica postupak je sproveden bez primene Zakona o javnim nabavkama, sa obrazloženjem „da bi njegova primena obavezala Republiku Srbiju da otkrije podatke čije otkrivanje je u suprotnosti za bitnim interesima njene bezbednosti, a na osnovu odluke Vlade“.

  Takođe, TS ukazuju da se, umesto na zaštitu bezbednosti, Ministarstvo zdravlja pozvalo na razloge hitnosti koja je, kako ocenjuju u toj organizaciji, bila neupitna.

  „Hitnost, međutim, nipošto nije bila valjan razlog da se u potpunosti isključi transparentnost dok postupak traje, niti da se ograniči konkurencija samo na one firme koje su direktno pozvane da daju ponude“, zaključuju u TS.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE