Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  eps

  Troje Norvežana u Nadzornom odboru EPS, uskoro konkurs za izbor direktora

  Ministarska energetike Dubravka Đedović predstavila je u Vladi Srbije nove članove Nadzornog odbora akcionarskog društva Elektroprivrede Srbije (EPS) u kome je od sedam članova troje Norvežana.

  Direktor EPS će, prema rečima Đedović, biti biran na konkursu.

  Članovi Nadzornog odbora Norvežani su bivši državni sekretar Oluf Ulset, magistar ekonomije sa iskustvom rada na visokim pozicijama u više ministarstava Norveške Per Sanderud i stručnjak za energetiku sa iskustvom rada na visokim pozicijama norveške energetske kompanije Statkraft Hilde Baken.

  Članovi Nadzornog odbora su i Vladan Živanović koji je, kako se navodi u biografiji, vodio poslednjih pet godina kancelariju Euroneta, zatim Dejan Ostojić, vodeći specijalista za energetiku u Svetskoj banci, Igor Petković koji dolazi iz bankarskog sektora i Miodrag Ranković iz redova Sindikata radnika EPS.

  Đedović je rekla da je razgovarala sa mnogo kandidata, ali da je strateška odluka da se sarađuje sa Norveškom i da je zbog toga troje članova iz te zemlje.

  Novi član NO EPS Oluf Ulset ocenio je da je AD EPS po svim standardima veliko preduzeće. Vlada Srbije je, prema njegovim rečima, iznela jasne ambicije u vezi sa reorganizacijom EPS.

  đedović

  „Prvi važan korak je bila transformacija EPS u akcionarsko društvo i izmena statuta kompanije. S obziom na to da kompanija ima v.d. generalnog direktora veoma je važno da se započne angažovanje stalnog direktora. Nadam se da ćemo imati interne i spoljne kandidate za ovo radno mesto“, rekao je Ulset.

  Ministarka energetike je rekla da se očekuje da će uskoro biti raspisan novi konkurs za izbor direktora i da će biti otvoren i transparentan.

  Prema Statutu akcionarskog društva EPS, Skupštinu akcionara čini samo jedan član, odnosno ona u ime Vlade Srbije. Đedović bira članove Nadzornog odbora, a oni biraju izvršne direktore i generalnog direktora EPS.

  Zarade članova Nadzornog odbora?

  Đedović nije odgovorila na pitanje novinara koliko će biti plaćeni članovi Nadzornog odbora, već je rekla da su promenom pravne forme hteli da naprave preduslove da nema ograničenja zarada za zaposlene, ako može EPS da posluje konkurentno na tržištu.

  „Odluke o naknadama još nisu usvojene. Ako vidite njihove biografije, ta naknada nije jedini motiv da učestvuju u ovom izazovu. Oni naravno neće volontirati. Njihove naknade će biti u skladu sa ovlašćenjima koja nose i biće u skladu sa onim na tržištu i velikim kompanijama“, rekla je Đedović.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE