Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tri luksuzna stana u Budvi prodata za bitkoine, iako nije zvanična valuta

  Iako neregulisan, bitkoin kao najpopularnija kriptovaluta na svetu pronalazi put do trgovanja u Crnoj Gori. Tako su, prema analizi Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI), tri luksuzna stana u Budvi prodata za 420 bitkoina (3,2 miliona dolara).

  “Moguće je čak i iznajmiti jahtu u Crnoj Gori plaćajući kriptovalutama. Kompanija koja prima više od 10.000 evra u gotovini, mora da prijavi valutu u izveštaju o transakciji. Ali ista pravila ne vrede za kriptovalutu. Posao korišćenih automobila koji prima 20.000 evra u bitkoinu od kupca ne mora da podnese dokumentaciju izveštaja o transakcijama; taj prihod može ići neoporezovano ako nije prijavljeno na porez vlasnika preduzeća”, navodi se u izvještaju GI, prenosi Investitor.

  Ocenjuje se da je uvođenje kriptovaluta na Zapadni Balkan relativno spor proces u poređenju sa drugim delovima Evrope.

  “Kao i kod gotovine, kriptovalutama se može pristupiti preko bankomata. Cena i popularnost kriptovaluta naglo raste, tako i broj bankomata za kriptovalute raste. Sada postoji skoro 29.000 takvih mašina širom sveta. Ali vrlo malo njih je na Zapadnom Balkanu. Prema jednom izvoru, postoji njih pet u Srbiji (1 Niš, 2 Beograd, 2 Novi Sad), četiri na Kosovu (svi u Prištini) i šest u Bosni i Hercegovini (3 Banja Luka, 3 Prijedor). Zvanično, nema ih u Severnoj Makedoniji, Albaniji ili Crnoj Gori. Iako izgleda slično običnom bankomatu, bitkoin bankomat nije povezan sa bankovnim računom, već sa berzom kriptovaluta. Kupci mogu da pristupe svom digitalnom novčaniku za kupovinu i da prodaju virtuelnu imovinu”, navodi se u izveštaju

  Izvor: Investitor

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE