Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tri imperativa izuzetnog liderstva

  Mnogi smatraju da uspešni rukovodioci treba da budu „nedostupni“ i da njihovo mišljenje uvek mora da bude iznad mišljenja drugih članova tima. Međutim, istraživanja sve više pokazuju da je upravo suprotno.

  Kako Forbes piše, tri imperativa izuzetnog rukovodstva su:

  Probušiti balon liderstva.

  Mnogi lideri što su uspešniji, postaju više izolovani, kao da su u balonu, dok njihovi podređeni sve više govore ono što lideri žele da čuju, tako da razgovori postaju neiskreni. Ako bi lideri samo pitali svoje podređene za mišljenje, mogli bi da probuše taj balon izolovanosti i da dobiju povratne informacije koje bi dovele do napretka organizacije. Ipak, oslobađanje tog balona može biti teško – potrebno je u „neku ruku“ poniziti se.

  Pokazati pravu poniznost.

  Veliki lideri uglavnom nisu ljudi koji precenjuju svoje doprinose. Umesto toga, oni imaju veliki osećaj poniznosti. Ako je krajnji cilj da uspete kao tim, lideri moraju da dopuste drugim pametnim, ambicioznim ljudima jednake šanse da daju svoj doprinos. To podrazumeva da vidite druge kao jednake sebi.

  Posmatrati druge kao sebi jednake.

  Ovo podrazumeva svest da svi imaju različita mišljenja, prespektive i nivo ekspertize koji treba vrednovati. Gledanje drugih na taj način podržava različitost, inkluziju kao i postavljanje potrebe organizacije pre ličnih preferencija.

  Profesor Alek „Sandi“ Pentland, profesor na Laboratoriji za humanu dinamiku na Masačusets Institutu za tehnologiju, otkrio je da su najbolji timski lideri oni koje on naziva „prirodnim liderima“ – koji svim svojim članovima tima da daju priliku da govore i doprinesu, ali i koji ih pitaju za mišljenje.

  Razbijanjem liderskog balona, pokazujući poniznost i gledajući druge kao jednake, rukovodioci mogu stvoriti siguran prostor za kreativnost i saradnju. Na taj način mogu donositi bolje odluke izbegavajući pristrasnost, a najvažnije je da mogu omogućiti svojim ljudima da rastu i da rade značajan posao.

  Izvor: Forbes

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE