Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tri hotela iz Beograda za mesec dana preradila 5,8 tona otpada od hrane u biogas i kompost

  Beogradski hoteli “Crown Plaza”, “Radisson Collection” i ketering “Sava Centra”, u vlasništvu kompanije Delta holding, pronašli su rešenje za tretman biootpada i za mesec dana prikupili su 5,8 tona otpada od hrane i predali ga kompaniji “Esotron”, koja od biootpada proizvodi toplotnu i električnu energiju i organsko đubrivo (kompost), saopštio je danas Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

  Na taj način je, kako je precizirano, ostvarena ušteda od četiri tone CO2, što je jednako količini koju apsorbuje 190 stabala tokom godinu dana, a projekat je sproveden u okviru inicijative “Cirkularne zajednice u Srbiji”.

  Iz UNDP-a su odsetili da je kompanija “Esotron” prethodno organizovala obuke za zaposlene u kuhinjama tih hotela i kongresnog centra o pravilnom sakupljanju i odlaganju otpada od hrane, koji se od aprila sakupljao dva puta nedeljno.

  Restorani u Beogradu, kako se procenjuje, godišnje proizvedu oko 40.000 tona otpada od hrane.

  “Planiramo da proširimo ovu inicijativu i na studentske menze, predškolske kuhinje i restorane Vlade, nakon čega bi se doneli zaključci na osnovu kojih bi se odvajanje, sakupljanje i prerada otpada od hrane u Horeca sektoru propisali kao zakonska obaveza”, rekla je državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Srbije Sandra Dokić.

  Kompletan tekst možete pročitati na našem portalu OdržiMe.rs

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE