Trgovci gorivom traže ukidanje uredbe o ograničavanju cena derivata

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nove cene goriva

  Trgovci gorivom traže ukidanje uredbe o ograničavanju cena derivata

  Trgovci gorivom u Srbiji ocenili su da bi Uredbu o ograničavanju visine cena naftnih derivata, koja je na snazi do 30. aprila, trebalo ukinuti i dozvoliti slobodno formiranje cena, kako bi se isključila mogućnost nestašica zbog nerentabilnog poslovanja.

  Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je za Betu da je nedeljno utvrđivanje cena goriva neprihvatljivo i da nema nikakvog smisla.

  Uredba važi do kraja aprila

  Vlada Srbije donela je 10. februara Uredbu o ograničavanju visine cena naftnih derivata čija je važnost produžena do 30. aprila, a kojom se svakih sedam dana utvrdjuju maksimalne cene evrodizela i evropremijuma BMB 95 na osnovu prosečne maloprodajne cene tog goriva u Srbiji.

  Trgovačka marža je ograničena na šest dinara, odnosno ona je manja jer se na nu plaća porez na dodatu vrednost (PDV), pa trgovcima ostane nešto malo više od pet dinara po litru.

  Nebojša Atanacković, Printscreen

  Mićović: Cene prepustiti tržištu

  Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je da se to udruženje uvek zalagalo da se formiranje cena prepusti tržištu.

  “Još od kada je doneta Uredba o ograničavanju visine cena naftnih derivata zalagali smo se da se cene slobodno formiraju na tržištu, umesto da se administrativno uredjuju”, rekao je Mićović.

  Tomislav Mićović

  Tomislav Mićović

  Dodao je da su i u Hrvatskoj cene naftnuh derivata ograničene, ali na višem nivou tako da ne mogu da ugroze snabdevanje i da se očekuje da se u Srbiji ukine uredba o administrativnom utvrđivanju cena.

  U petak su objavljene nove cene goriva.Maksimalna cena evro dizela, narednih sedam dana, odnosno do petka, 22. aprila biće 196,3 dinara, a evro premijum BMB koštaće 174,10 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

   

  Od 15 sati NOVE CENE goriva u Srbiji – neznatno pojeftinjenje

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE