Transport, nabavka sirovina i plaćanja najveći problem za kompanije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  šta će poksupeti

  Transport, nabavka sirovina i plaćanja najveći problem za kompanije

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Privredne komore Srbije (PКS) Marko Čadež razgovarali su sa predstavnicima najvećih kompanija koje posluju sa ruskim, ukrajinskim i beloruskim tržištem o mogućnostima kako da održe poslovanje i reše probleme prouzrokovane zbog krize u Ukrajini.

  Šta su najveći problemi za kompanije sada?

   Kako je saopštila PKS, predstavnici kompanija upoznali su ih sa problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju sa Rusijom, Ukrajinom i Belorusijom, a to su pre svega transport robe, nabavka sirovina i plaćanja.

  Čadež je  pozvao sve privrednike koji su pogodjeni krizom u Ukrajini da se jave PKS kako bi im pomogli u pogledu transporta robe, platnog prometa i drugih problema.

  “Imamo odličnu komunikaciju sa predsednikom Srbije, premijerkom, ministarstvima i svi zajedno pokušamo da reagujemo što pre. Izneti su konkretni predlozi počev od očuvanja industrije građevinskog materijala do izvoza voća i povrća. Moramo da pomognemo privredi da nadje alternativna tržišta kako za plasman svoje robe tako i za uvoz sirovina”, rekao je predsednik PКS.

  Radna grupa za rešavanje problema

  Brnabić je istakla da je Vlada Srbije tu da sasluša privrednike, da zajedno analiziraju situaciju i dogovore naredne korake, kako bi privreda, i u ovim teškim uslovima, nastavila poslovanje.

  Ona je podsetila i da Vlada Srbije formira radne grupe za različite oblasti sa ciljem zaštite gradjana i privrede.

  Situacija će se pratiti

  Dogovoreno je redovno održavanje sastanka, direktna, dnevna, komunikacija i razmena informacija sa terena izmedju PКS, kompanija, ministarstava i kabineta premijerke u nameri da se u dijalogu nadju alternativna rešenja i prevazidju izazovi, navedeno je u saopštenju.

  “Nadamo se da neće ovo neće dugo trajati. Važno je da smo svi zajedno i da tražimo rešenja. Moramo misliti i o drugim tržištima jer se već osećaju posledice. Današnja diskusija sa predstavnicima vlade bila je izuzetno dobra, predlozi su bili odlični i razgovore nastavljamo već sledeće sedmice”, rekao je vlasnik kompanije Sirogojno Rade Ljubojević.

  Direktor kompanije Srboeksport Miroslav Nikolić istakao je da je do Rusije trenutno prohodan transport robe kroz Poljsku i Belorusiju do Rusije, ali je problem povratak jer su ogromne gužve od Rusije ka Poljskoj i da se razgovaralo i o alternativnim rutama.

  Svi srpski kamioni izašli iz Ukrajine

  Izvor: BIZLife

  Foto: PKS, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE