"Torlak" potpisao ugovor o proizvodnji Sputnjika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Torlak” potpisao ugovor o proizvodnji Sputnjika

  Institut “Torlak” potpisao je Sporazum o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju ruske vakcine “sputnjik V” u Srbiji.

  To je saopštio ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju s Rusijom Nenad Popović.

  “Od ovog trenutka za ‘Torlak’ su otvoreni podaci vezano za proizvodnju vakcine ‘sputnjik V’ koju je razvio najrenomiraniji ruski institut za virusologiju ‘Gamaleja’. Radi se o osetljivim i poverljivim podacima koje mogu da razmene samo partneri koji imaju ogromno međusobno poverenje”, poručio je Nenad Popović.

  Najavio je da će u Institutu “Torlak” tokom aprila biti proizvedene tri validacione serije vackine “sputnjik V”, a uzorci iz ovih serija biće poslati na kontrolu kvaliteta u Institut “Gamaleja” u Moskvi.

  Nakon što ruski institut potvrdi validnost uzoraka, “Torlak” kreće sa proizvodnjom vakcine. Očekujemo da se to dogodi do 20. maja ove godine, objasnio je Popović i ukazao da bi Srbija time postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu “sputnjik V”.

  Ministar je izrazio zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ruskoj vladi, Ruskom fondu direktnih investicija, Institutu “Gamaleja”, kompaniji Generijum i Institutu “Torlak” koji su omogućili da Srbija dođe u priliku da proizvodi vakcine protiv koronavirusa na svojoj teritoriji.

  “Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju. Zahvaljujući našim ruskim prijateljima, Srbija će moći da sačuva zdravlje i život svojih građana. I što je veoma važno, ovo je početak obnove suvereniteta naše zemlje u proizvodnji vakcina, koje će biti važan resurs za svaku državu u budućnosti”, zaključio je Popović.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE